Nits zijn vertrouwd en vernieuwend

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Al bij de eerste tonen van No man's land, het openingsnummer van Doing the dishes, weet je met je ogen dicht dat het werk van The Nits betreft. Het geluid doet denken aan eerdere hits als Nescio en In the Dutch mountains, door de rijke, volle muziek en het karakteristieke stemgeluid van zanger Henk Hofstede. Herkenbaarheid alom dus, maar toch is Doing the dishes zeker geen saai of voorspelbaar album. De songs zijn stuk voor stuk avontuurlijk en meer up-tempo dan je misschien van The Nits zou verwachten. Ook zijn er veel folk-invloeden te horen.

De meeste nummers liggen gemakkelijk in het gehoor, maar er is her en der ook duidelijk geëxperimenteerd met melodieën en onderwerpen. Zo is de eerste single The flowers, die momenteel veel op de radio te horen is, minder vrolijk dan het in eerste instantie doet vermoeden. Het gaat namelijk over soldaten die het leven lieten tijdens oorlogen en vredesmissies. Van veel teksten van de andere nummers is echter niet direct een diepere betekenis duidelijk. De muziek is eerst gecomponeerd en daar is een passende tekst bij geschreven, wat wel te merken is. Er zijn weinig oneliners die blijven hangen en de songs moeten het met name van de sterke composities hebben.

Afbeelding verwijderd door redactie

Doing the dishes

bevat vijftien nieuwe nummers en wordt geleverd in een kartonnen hoesje met uitgebreide tekeningen als artwork. De veelkleurige plaatjes doen een beetje kinderlijk aan en sluiten niet helemaal aan bij de sfeer van het album, maar dat is bijzaak. Henk Hofstede, Robert Jan Stips en Rob Kloet leveren wel een prima staaltje muziek af en klinken alsof ze nog lang niet van plan zijn daarmee te stoppen. De heren zijn bezig met een theatertour door Nederland en zullen vervolgens ook België, Finland en Luxemburg aandoen.

Bezoek voor onder andere een biografie, discografie en actuele speeldata www.nits.nl.


Doing The Dishes
Nits

Label: Sony BMG