De onrustige geest

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Depressiviteit is in onze samenleving een moeilijk onderwerp om over te praten. Terwijl in Nederland 5,2 procent van de bevolking in meerdere of mindere mate aan manische depressiviteit leidt. Kay Redfield vertelt openlijk hoe ze op haar 28ste op weg was naar krankzinnigheid. Hoe ze heeft gevochten tegen de ziekte en tegen de medicijnen en hoe de aandoening haar een paar keer bijna het leven heeft gekost. Naast haar persoonlijke ervaringen geeft ze als professor zeer nuttige informatie over manische depressiviteit. Wat doet deze ziekte met je, wat raak je allemaal kwijt en wat zijn de bijwerkingen?

Ze vertelt dat ze soms dagenlang niet meer in slaap kon vallen omdat ze te veel energie had. En soms dacht ze dat alles toch maar bestaat om te sterven, dus was er geen reden voor haar om in leven te blijven. En wist je dat de meeste mensen aan deze aandoening sterven omdat ze er niet genoeg over weten en/of omdat ze zich schamen om er voor uit te komen? Want doeltreffende geneesmiddelen zijn er wel!

'De onrustige geest' is veel meer dan een informatief boek. Ik vond dit boek bijzonder om te lezen omdat de professor een aparte blik geeft op deze aandoening. Ik had meer het gevoel dat ik een leerzaam dagboek aan het lezen was. Ze heeft het zelf meegemaakt en dat maakt alle informatie reëler en duidelijker.


[i]
De onrustige geest
Een leven met manisch depressiviteit
Kay Redfield Jamison

237 bladzijden
Uitgeverij Poema Pocket
ISBN 9789021006222