Legaal verminkt

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Op een zondagavond in 2000 hoort Sylvia voor het eerst over botox op televisie. Het blijkt een prima middel om spieren te laten ontspannen en rimpels te doen verdwijnen. Sylvia heeft al jaren last van een hardnekkige aangezichtspijn in haar voorhoofd en ze krijgt vaak opmerkingen over haar chagrijnige gezichtsuitdrukking. Botox zou wel eens de oplossing voor haar kunnen zijn!

De volgende dag stapt Sylvia naar een privé-kliniek bij haar in de buurt, waar ze botox krijgt ingespoten. Alles gaat prima en ze voelt zich fantastisch. Dat ze dit niet eerder heeft ontdekt! Na een maand of vijf is het tijd voor een vervolgbehandeling. Als ze op de behandeltafel ligt, begint haar 'arts' over het product Dermalive, dat rimpels permanent zou wegnemen. In drie sessies zou Sylvia voor altijd van de frons in haar voorhoofd af zijn. Gevaren zouden er totaal niet aan vastzitten. Dat klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk en Sylvia besluit er voor te gaan.

Van botox naar bult

Had ze dat nou maar nooit gedaan. In de zomer van 2001 ontdekt Sylvia een bult op haar voorhoofd, die alsmaar groter lijkt te worden. In april 2002 maakt ze een afspraak bij de kliniek, om naar de zwelling te laten kijken. Haar behandelaar maakt er niet veel woorden aan vuil en geeft haar een botox-injectie, waarmee de zwelling zou moeten verdwijnen. Een week later is de zwelling een grote bult geworden.

In maart 2003 stapt ze weer naar de kliniek. Ze krijgt het middel Kenacort ingespoten, dat het euvel moet verhelpen. De bult raakt ontstoken. Toch blijft Sylvia in haar behandelaar geloven. Na nog talloze injecties met Kenacort, is Sylvia's voorhoofd ernstig verminkt. Pas in augustus 2004 stapt ze naar haar huisarts, die haar doorverwijst naar een plastisch chirurg in het ziekenhuis. Daar krijgt ze in de jaren die volgen vijf hersteloperaties.

'Arts' blijkt fysiotherapeut

Langzaam maar zeker hoeft ze zich niet meer te schamen voor haar uiterlijk. Ondertussen ontdekt ze dat haar 'arts' uit de privé-kliniek slechts fysiotherapeut is en behandelingen heeft uitgevoerd waartoe hij helemaal niet gekwalificeerd was. Ze gaat de lange, moeizame strijd aan tegen deze privé-kliniek.

Legaal verminkt is een schokkend, ontroerend en persoonlijk relaas. Iedereen die erover denkt naar een privé-kliniek te stappen, zou het moeten lezen. Het boek bevat adviezen, waarschuwingen, informatie over verschillende soorten injectables en een vragenlijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, waarmee je kunt checken of je in goede handen bent bij je arts.

Afbeelding verwijderd door redactie


Legaal verminkt
Sylvia Veerman-van Wagensveld van

112 bladzijden
Van Ierland Uitgeverij
ISBN 978-90-78071-17-4