Heftige hoofse liefde en verraad

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In de 640 pagina's die het boek De zusjes Boleyn telt, leer je Maria Boleyn kennen tijdens de belangrijkste jaren van haar leven, tussen 1521 en 1536. Haar zusje Anna Boleyn komt van het Franse hof om zich bij het Engelse hof te voegen. Dat roept concurrentiestrijd op bij de jongere Maria, die een prominente plek in de hofhouding van koningin Catharina heeft verworven.

Hartstochtelijk verliefd

Ook koning Hendrik is onder de indruk van Maria. Hij wordt hartstochtelijk verliefd op haar en het is een publiek geheim dat ze de minnares van de koning is. Maria's oom Howard, het hoofd van de Boleyn-familie, ziet door deze ontwikkelingen de macht van de familie groeien en stippelt een doordacht plan uit om die macht uit te buiten. Maria is daarbij de machtigste pion. Totdat... de aandacht van Hendrik verslapt en Anna in beeld komt. Inmiddels heeft Maria twee buitenechtelijke kinderen van Hendrik.

Raad en daad

De situatie draait om: waar eerst Maria het middelpunt van alle belangstelling was, is dat nu Anna. Waar eerder Anna Maria met raad en daad bijstond, is Maria nu de vertrouwelinge van haar zus. Broer George is een soort loopjongen van de familie die de meisjes begeleidt en ook emotioneel bijstaat. De intense driehoeksverhouding beschrijft Philippa Gregory prachtig en subtiel. Aan de ene kant zijn de familiebanden niet te verbreken, aan de andere kant neemt de concurrentiestrijd toe en nemen de arrogantie en het ijzige karakter van Anna buitenproportionele vormen aan.

'Not done'

Hierdoor ontdekt Maria dat ze niet macht het belangrijkste vindt, maar persoonlijk geluk. Haar kinderen zijn haar alles, ze vindt haar ware liefde en beseft dat ze liever boerin is op het platteland dan hoveling zonder emotie. Maar dit is een opvatting die not done is aan het hof van de zestiende eeuw. Hiermee roept ze dan ook veel wrevel op bij haar familie. Maria vecht voor haar vrijheid, haar kinderen en de liefde en uiteindelijk blijkt haar strijd de verstandigste keuze die ze had kunnen maken.

Intrigerend

Wat deze historische roman zo bijzonder maakt is dat Gregory zich verdiept in Maria, de 'zus' die in de geschiedenisboeken nauwelijks een plek heeft. Over Anna, de vrouw die uiteindelijk de tweede echtgenote van Hendrik VIII zou worden (van de zes!), is veel bekend en geschreven. Door vanuit het perspectief van Maria te schrijven wordt het verhaal van een heel andere kant belicht, maar ben je wel dichtbij de feiten betrokken. Gregory beschrijft op een intrigerende, ontroerende en subtiele manier de gebeurtenissen aan het hof van de vroeg-moderne tijd. De combinatie van feiten en fictie werkt in dit boek uitermate goed en doet je beseffen dat vroeger lang niet altijd 'beter' is...

Afbeelding verwijderd door redactie

Philippa Gregory
De zusjes Boyleyn
640 bladzijden
Boekerij
ISBN 9789022548486