Cool of vergane glorie?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Een gloednieuw bandje werd er gekocht. De cassetterecorder maakte ik uitgebreid schoon, zodat er geen stof tussen de spoelen zou komen. De radio werd zorgvuldig ingesteld, zodat het signaal zo goed mogelijk doorkwam. Op de bewuste avond zat ik altijd ruim van tevoren klaar op m'n kamertje, zodat ik precies bij de allereerste jingle op de 'rec-knop' kon drukken. En dan bleef ik het hele proces met de grootste zorgvuldigheid in de gaten houden. Want o wee als ik te laat was met het omdraaien van het bandje!

Ja, het was jaren geleden een heel gedoe om de jaarlijkse Grandmix van Ben Liebrand vast te leggen. Je had er weliswaar maanden plezier van en kon op school de blits maken met jouw stoere muziekmix, maar ik denk niet dat er tegenwoordig nog pubers zijn die zoveel moeite doen om iets op te nemen. Gelukkig komen de meesterwerkjes van Liebrand tegenwoordig gewoon op cd uit.

Begin jaren '80 gooide hij in een wekelijkse mix wat liedjes door elkaar tijdens het populaire radioprogramma Curry & Van Inkel, en daarna is hij begonnen met de legendarische jaarmixes. En mocht je nu denken dat zijn creaties zoveel jaren later inmiddels saai en voorspelbaar zijn geworden... Dat is niet zo! De Grandmix 2007 kan met recht een meesterwerk worden genoemd, want het zit allemaal prachtig in elkaar. Al zodra ik het kenmerkende robotgeluid hoor, begint het weer te kriebelen als vanouds en ik draai de schijfjes vervolgens helemaal grijs.

De eerste cd bevat iets meer remixes uit 2007 van vroegere hits en is ook iets rustiger qua tempo, de tweede heeft relatief meer clubhits die vaak zijn (en nog steeds worden) gedraaid op radiozender SlamFM en op het derde schijfje kun je lekker 'jumpen', mocht je daar behoefte aan hebben. In totaal passeren er bijna honderd nummers de revue, wat neerkomt op bijna drie uur dansplezier of swingen in de auto. De driedubbel-cd kost trouwens slechts twee tientjes, dus het zou niet eens meer de moeite waard zijn om de Grandmix van de radio op te nemen. Maar ik ga wel op zoek naar m'n oude cassettebandjes!

Afbeelding verwijderd door redactie


Grandmix 2007 - 3cd-box
Ben Liebrand

Uitgebracht door Sony BMG
Meer info: www.liebrand.nl