Back to Basics met Christina Aguilera

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De Back to Basics Tour is gebaseerd op haar gelijknamige derde volledig Engelstalige cd. Het is een soulvolle cd met combinaties van blues en jazz uit de jaren '20, '30 en '40 met hedendaagse invloeden, waarmee ze vriend en vijand verraste. Dat komt ook allemaal terug in haar concert, waarin zij de kijker een reis laat beleven helemaal terug naar de basis van de hedendaagse popmuziek. Alle muziekstijlen komen erin voor: funk, soul, blues, jazz, maar ook reggea en rockmuziek. Ze weet haar eigen nummers steeds weer in een nieuw jasje te steken en is niet voor niets de Creative Director van de hele show!

Afbeelding verwijderd door redactie

Christina zelf komt allereerst op in een door Marlène Dietrich geïnspireerd wit pak, compleet met hoed. Gedurende de show worden haar outfits, die ontworpen zijn door niemand minder dan Roberto Cavalli (!), steeds aangepast aan de nummers. Meestal loopt ze er koket bij, als een soort Bette Boop! Ook haar bandleden, achtergrondzangeressen en dansers zijn qua kleding steeds aangepast aan de muziek, waardoor het een prachtig geheel vormt met het decor. Achter het podium hangen drie grote schermen, waarop de hele show passende projecties te zien zijn, veelal van Christina zelf in diverse rollen.

Dat Christina nog steeds Dirrrrty is, bewijst ze door bij het nummer Naughty Naughty Boy een man uit het publiek te halen, die wordt opgehangen op een rond bord. Zij en haar danseressen nemen de man goed onder handen met zweepjes, maar natuurlijk vindt 'ie dat totaal niet erg!

Ook spreekt ze haar publiek vaak toe, met name bij de ballad Oh Mother, een eerbetoon aan haar moeder, die slachtoffer was van huiselijk geweld. Het is echter geen klaagzang, want haar gewelddadige jeugd heeft haar gevormd tot wat ze nu is en ze zegt ook dat ze dit alles anders nooit zou hebben bereikt. Ze draagt dit nummer dan ook op aan iedereen die in eenzelfde situatie zit en hoopt dat slachtoffers hoop en kracht halen uit dit nummer.


Ook het nummer Hurt komt voorbij en natuurlijk Lady Marmelade, die ze in tegenstelling tot het 'origineel' met onder andere Pink en Missy Elliot, geheel in haar eentje ten gehore brengt. Vlak voor de toegift verlaat ze het podium en wordt het publiek bedankt middels een Thank You-video, waarin heel Christina's carrière voorbij komt. Ook komen fans aan het woord die op hun beurt haar weer bedanken voor de inspiratiebron die ze voor hen is! Ze sluit het concert verder af met twee nummers - Beautiful en Fighter - als een soort van samenvatting van wie Christina Aguilera uiteindelijk is.

De show duurt maar liefst twee uur, maar dat heb je totaal niet in de gaten. Hij is theatraal en burlesk, een lust voor het oog en muzikaal gezien een waar hoogstandje. Al met al een weergaloze show, die in Las Vegas niet zou misstaan. De dvd is een musthave voor de fans, maar ook voor muziekliefhebbers in het algemeen. Want Christina Aguilera bewijst met deze tour dat ze een volwassen artieste en een uitmuntende zangeres is met true passion for music!


Christina Aguilera
Back To Basics Live Down Under

Speelduur: ca. 130 minuten