Lezen als een God in Amsterdam

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Amsterdam spreekt al vele eeuwen tot de verbeelding, niet alleen om het red light district, maar ook om de vele bruggen en prachtige huizen. De Gouden Bocht (Herengracht) is een veelbezochte plek, evenals de Dam. Stuk voor stuk inspirerende plekken en, zo is gebleken, voer voor de schrijvers onder ons.

In Als god in Amsterdam zijn grootheden als Multatuli, Remco Campert en Simon Carmiggelt opgenomen. Zij beschrijven op hun eigen, karakteristieke wijze hun beeld van Amsterdam. Multatuli vertelt bijvoorbeeld over Woutertje Pieterse in de Jodenhoek. Als je wat minder van de manier van schrijven van Multatuli houdt, dan is er bijvoorbeeld het ontroerende verhaal van Johann Peter Hebel, een duitse schrijver die leefde van 1760 tot 1826. Hij schrijft het mooie verhaal over mijnheer Kannietverstaan, waar je stiekem ook een kleine preek uit kunt halen over de waardering van je eigen leven.

Auteurs als Lydia Rood, Joost Zwagerman en Margriet de Moor mogen natuurlijk niet ontbreken in deze bundel over de hoofdstad van hun eigen land. Maar net als Johann Peter Hebel waren er meer buitenlanders die wereld geïnspireerd door Neerlands trots. Descartes in Amsterdam is het verhaal van Cao Xuan Tu die tijdens zijn eerste Nederlandse lessen het woord "leuk" probeert uit te spreken en daar een hilarische verspreking van maakt.

Als God in Amsterdam is een boek voor alle Amsterdam-fans onder ons. Maar ook voor de anti-Amsterdammers is het misschien interessant om eens te lezen. Deze hoogstandjes uit de wereldliteratuur horen thuis in eenieders boekenkast.

Afbeelding verwijderd door redactie


Als een god in Amsterdam

Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN10: 9022994147 | ISBN13: 9789022994146