Nikki: Hello World!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Nikki zit ontspannen in de ruimte die de platenmaatschappij voor haar heeft ingericht. Net alsof ze het allemaal al jaren doet, in plaats van eigenlijk nog maar kort. Ik vraag haar of ze het idee heeft dat ze geleefd wordt, maar Nikki heeft dat idee niet. "Geleefd worden heeft zo'n negatieve klank, het is meer alsof ik gedragen wordt! In deze hectische tijd kan ik echt geen overzicht krijgen. Dus ik ben heel blij dat ze mij meenemen. Ik krijg er rust door en daardoor kan ik dingen beter relativeren."

Nikki hoopte dat ze Idols zou winnen, en was overtuigd dat ze het ook zou kunnen, maar ze had er absoluut geen rekening mee gehouden. "Twee weken voor de finale had ik wel twee weken de meeste stemmen, maar dat was met Floortje ook zo gegaan. Het kon dus nog alle kanten op gaan. Nathalie was dan ook absoluut een volwaardige tegenstander. Nou ja, tegenstander is niet het goede woord... kandidaat. Nee, je durft er geen verwachting over uit te spreken, tegenover jezelf al niet." Aan het begin van de finale werd er bekend gemaakt dat de tussenstand 45-55 % was, maar er werd niet bij gemeld wie dan de meeste stemmen zou hebben. Nikki zegt hierover: "Het is een behoorlijk verschil. Het maakte me niet extra zenuwachtig. Het gevoel was nog steeds fifty fifty."

Nathalie kwam aan het begin van de finale wat zelfverzekerder over dan Nikki, tenminste op televisie. Nikki ervaarde dat zelf niet zo. "Dat is heel grappig, je bent niet de eerste die dat zegt. Mijn zus had tegen mijn moeder gezegd ' wat is er met Nikki aan de hand?' Ik kan me niet zo goed herinneren hoe zenuwachtig ik was, maar ik voelde wel dat het er nu echt op aankwam. Ik was de hele dag zo ontzettend rustig, eigenlijk een beetje alsof ik er niet helemaal bij was. Dat merkte ik ook toen ik op de bank zat. Ik dacht 'het kan alle kanten op vandaag'. Aan de ene kant kan je dan weinig meer doen dan gewoon maar laten zien wat je kan, maar aan de andere kant hadden we de hele week heel weinig tijd gehad om te oefenen. Dus ik wist van de helft van de nummers eigenlijk nog niet hoe ik ze zou doen. Ik was daar die avond erg onzeker over. Het kan dus wel dat ik dat heb uitgestraald."

Nikki is met Hello World, haar eerste single, op nummer 1 in de hitlijsten binnengekomen. Ze heeft in het begin wel wat moeite gehad om het nummer te 'voelen'. "Ik moet eerlijk zeggen, de eerste keer dat ik het nummer hoorde sprak de tekst me meteen aan. Alleen al daarom zou ik het liedje willen zingen. Het blijft ook hangen. Maar ik was er niet meteen gek op, moest het nummer wel een paar keer horen. Toen ik het liedje voor de eerste keer inzong dacht ik over mijn interpretatie 'oeh, wat lelijk!'. Maar dat kwam ook omdat ik zelf wat onzeker was. Maar ik vind hem steeds mooier worden. It's growing on me." Nikki zingt de eerste regels van het nummer I get on stage for the first time, en vertelt dan: "Ik kan het me ook zo goed inbeelden. Ik ben heel visueel ingesteld. Ik ben echt een beelddenker. Ik vind het ook belangrijk om dat heel bewust te doen met een lied. Tijdens Climb every mountain had ik dat op en top, want toen zag ik mijn zanglerares dat echt tegen me zeggen. Bijna alsof ze aanwezig was, ook al is ze overleden. Maar eigenlijk geloof ik daar allemaal niet zo in."

Dat laatste leidt onvermijdelijk tot de vraag hoe spiritueel Nikki is. "Ik geloof in een spiritueel bestaan, maar dat het buiten deze wereld om is. Dus wel in religieus verband, maar dat is dan ook de enige echte link tussen de spirituele en de echte wereld. Ik geloof niet in het zesde zintuig of handlezen. Dat vind ik allemaal heel moeilijk. Ik zie het echt op die ene manier. Maar het is wel een heel breed begrip."


Nikki wil laten zien en horen wat ze kan. Ze wil niet een statement uitdragen over haar geloof in God. Ze gaat daarom ook niet, zoals X factor zangeres Sharon, gelovige liedjes zingen. Ze neemt dan ook de tijd voor het opnemen van haar album. "Ik wil de seculiere muziek in en de komende maanden zal ik optreden in het land met Charlene en Nathalie. Het management kwam met dat idee toen we samen in de halve finale zaten. Het was erg grappig, omdat het vriendje van Charlene de week ervoor ook al het idee had geoppert. Toen leek het ons al heel leuk." Nikki vertelt dat het prettig is dat ze met z'n drieen optreden. "Het is heel vertrouwd. We krijgen nu de tijd om onze solocarrière op te bouwen. We kunnen dan overtuigend het wereldje instappen als solisten, en tot die tijd kunnen we ons aan elkaar optrekken en van elkaar leren. Je leert ook met elkaar samenwerken." Toch is het absoluut niet de bedoeling dat ze als een meidengroepje bij elkaar blijven. "Misschien dat we over een paar jaar nog weer eens samen zingen, voor de gelegenheid. We vinden elkaar hartstikke leuk, maar we zijn geen tweede Sugababes." Nikki voegt er nog aan toe: "We zijn zo verschillend en vullen elkaar heel goed aan. Ik heb dan toevallig gewonnen, maar ik heb echt het gevoel dat er drie winnaars uit de serie zijn gekomen. Mijn broertje heeft zelfs een keer gestemd op Charlene, in plaats van op mij. Hij vond haar die keer gewoon beter. Wat dat betreft hebben we wel een heel eerlijk en tactloos gezin, maar dat vind ik heel erg fijn!" Nikki is heel positief over haar familie. Ze zijn heel eerlijk tegenover elkaar en voor haar ouders zal ze altijd hun 'kleine Nicolletje' blijven. "Ik ben geboren als Nicole, maar al sinds Australië is het eigenlijk Nikki. Het was toen mijn podiumnaam. Ik heb nog wel eens geprobeerd om Nicole terug te krijgen, omdat het toch mijn echte naam is, maar dat is niet gelukt. Eigenlijk noemt iedereen mij Nikki, maar als mijn ouders mij Nikki gaan noemen, dan vind ik dat raar!"

De verhalen in de media zijn voor Nikki ook niet echt belangrijk. "Wat dat sms-verhaal betreft: het heeft echt niet uitgemaakt. Het is echt niet zo dat iedereen in die drie minuten op Nathalie ging stemmen en niet op mij. Dus het is echt, sorry dat ik het op deze manier zeg, bullshit om te zeggen dat dat de uitspraak heeft beïnvloedt. Maar ik kan me er echt niets van aantrekken. Ik vind het jammer dat het naar buiten komt, omdat het niet een goed beeld van mij overbrengt. Bijvoorbeeld dat zoenen met een vrouw, het stelde echt niets voor. Ik vind het gewoon niet interessant, volgens mij hebben al mijn vriendinnen wel eens gezoend met een vrouw. Het stelde gewoon echt niets voor. Het was dus echt niet een lesbisch avontuur! Laat mij lekker muziek maken, ik kan me er niet druk over maken."