Lees je jong

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Tenenkrommende ervaringen met plastische chirurgen, de relatieperikelen van een veertig-plus-moeder en haar jonge minnaar, de moeizame verhouding tussen oudere vrouwen en hun spiegel. Het komt allemaal aan bod in Forever Young – for women, een verzameling verhalen en boekfragmenten voor en door vrouwen op leeftijd.

Mieke van der Weij zegt het al in haar inleiding bij de verhalenbundel: de verhalen - van auteurs zoals Patricia Stevens, Xenia Kasper en Lydia Rood - zijn pijnlijk herkenbaar. Ook voor vrouwen die de veertig nog niet zijn gepasseerd. Want we kennen toch allemaal de nietsontziende spiegel in het pashokje en de tragikomische gesprekken met vriendinnen tijdens een weekendje weg naar een beautyfarm?

Wie Forever Young - for men openslaat na Forever Young - for women te hebben gelezen, wordt geconfronteerd met opmerkelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Terwijl de vrouwelijke auteurs zich druk maken over rimpelige bovenlippen en jeugdige minnaars, verdiepen de mannen die Forever Young - for men vol penden zich in de angst om vergeetachtig te worden, quasi-wetenschappelijke methoden voor levensverlenging en de humor van het leven in een bejaardentehuis. De enkeling die het wel over uiterlijk vertoon durft te hebben, schrijft daarover met afstand en ernst. Zoals de dichter Gerrit Komrij, die schrijft: 'Er is schoonheid in de ziekte en het verval.'

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Het leuke is dat de twee boekjes ook allerlei vragen oproepen over (vermeende) verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo bevat de bundel voor vrouwen negen verhalen, terwijl mannen van niet minder dan zestien verschillende auteurs kunnen proeven. Zijn mannen korter van stof, hebben mannen weinig te zeggen, of zijn er gewoon meer mannelijke schrijvers? En Forever Young - for men bevat naast verhalen en boekfragmenten ook gedichten en liedjes. Dat roept de vraag op of vrouwelijke auteurs niet kunnen zingen of dichten – en of bij de mannen misschien het talent voor verhalenschrijven ontbreekt.


Forever Young - for women
Manon Duintjer

128 bladzijden
Uitgeverij: Truth & Dare
ISBN: 9049998895


Forever young for men
Harmen van Straaten

128 bladzijden
Uitgeverij: TM
ISBN: 9049900631