Televisiemaker schrijft bijzondere roman

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

"Ik begin aan dit boek met een pistool tegen mijn hoofd. Zo voelt het tenminste. Het is eigenlijk grappig: al sinds ik kan lezen wil ik een boek schrijven en vanaf het moment dat ik er eindelijk aan begonnen ben (lang voor ik deze eerste zinnen formuleerde) werk ik eraan met de grootste weerzin", dit schrijft Bert van der Veer in zijn persoonlijke inleiding. Op deze manier word je als lezer nog voor het eerste hoofdstuk al getriggerd. Ik kan niet anders dan snel doorlezen.

In De Smaak van Cornaille maken we kennis met huisarts Pieter Broes die tijdens het lezen van De Smaak ontdekt dat het boekje, mét maar zesendertig zinnen, veel impact heeft op het leven van diverse mensen in zijn omgeving. Dit boekje, dat de etholoog doctor Cornaille in de jaren zestig in niet meer dan twintig exemplaren liet drukken door de vader van Pieter Broes, blijkt de sleutel tot het geluk te zijn. Hoe zat het eigenlijk met die invloeden en waar zijn de exemplaren van het boek eigenlijk? De huisartst ontrafelt het mysterie. Het mysterie dat Bert van der Veer vervolgens omschrijft in dit boek.

Zo mysterieus als De Smaak is, is ook de roman van Van der Veer. Als lezer heb je in eerste instantie geen idee waar het heen gaat, maar je blijft door de triggerende schrijfstijl van de auteur bladzijde na bladzijde verslinden. Toch blijft het keer op keer weer de vraag of het nu de waarheid is of dat dit alles een hersenspinsel van de schrijver is. Dat maakt dit boek naar mijn idee zo succesvol. De Smaak van Cornaille is namelijk een echte hit geworden. Inmiddels is deze roman zelfs al aan zijn derde druk toe.

Als de bron voor deze roman, het boekje De Smaak, echt bestaan heeft dan zou het echt schitterend zijn als dat ook uitgebracht zou worden. Zelf heb ik de 36e zin, die ontbreekt in dit boek, niet kunnen onderscheppen. Door het uit te brengen, zou dit mysterie voor alle gefascineerde lezers opgelost zijn. Maar wil Bert van der Veer dat eigenlijk wel? Heeft hij De Smaak wel echt in zijn bezit? Zullen we er ooit achterkomen? Ik ben echt benieuwd, net als vele lezers met mij.


De smaak van Cornaille
Bert van der Veer

256 bladzijden
Uitgeverij: UMCO
ISBN: 9789086690824