Syb heeft het heilige vuur nog

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het grote succes begon voor Syb in 1997, toen hij samen met zijn maten van De Kast een landelijke doorbraak beleefde met - nota bene - een Friestalig nummer: In nije dei werd een enorme hit en behaalde de tweede plaats in de hitlijsten. Vijf jaar geleden begon Syb samen met Nico Outhuijse de Engelstalige band Spanner, maar het landelijke succes wilde niet komen. Daarom begon hij een nevenproject, Syb & Band, dat voornamelijk covers op het repertoire heeft staan. Een toch wel opmerkelijke carrière-move was zijn rol in de musical Rembrandt, als vervanger van hoofdrolspeler Henk Poort. Vorig jaar ging Syb samen met zijn band en artiesten als MIR, Julian Thomas, Han Kooreneef en Edward Reekers de theaters in met Motel Westcoast.

En nu is Syb dus weer terug bij z'n twee moerstalen: het Nederlands en het Fries. Vandaar ook dat Heilig Vuur twee schijfjes vol muziek bevat, één in elke taal. Zelf heb ik in het verleden De Kast regelmatig zien optreden en ook Spanner en Syb & Band heb ik enkele malen live aanschouwd. Toch weet ik vooraf niet precies wat ik moet verwachten. Het album wordt geopend met het titelnummer, Heilig Vuur, dat tot mijn verrassing best stevig is. Iets wat ik persoonlijk helemaal niet vervelend vind. Ook de huidige single, Als ik jou zie, is lekker up-tempo en ligt makkelijk in het gehoor.


Afbeelding verwijderd door redactie

Wat opvalt bij het beluisteren van Heilig Vuur, is dat er een duidelijke afwisseling is tussen de wat stevigere en rustige nummers. Opvallend is het nummer Achtbaan, dat als achtste track van het album precies 8 minuten en 88 seconden duurt. Je kan wel raden wat Syb's geluksnummer is... Het is geen typisch pop/rocknummer, maar zou zomaar in een musical of film thuis kunnen horen. De muziek is ingespeeld door het Metropole Orkest en de instrumentale gedeeltes zijn af en toe lekker bombastisch. Behalve Ik wil erbij zijn zijn de laatste nummers van het album rustiger van aard, maar dat is na het 'stuk' Achtbaan niet eens een verkeerde keuze. De tijd staat even stil is dan ook een rustige afsluiter.

In totaal werkte Syb zo'n twee jaar aan de plaat, die twaalf liedjes bevat. Hij heeft er dus ruim de tijd voor genomen, maar dat heeft ongetwijfeld ook te maken met alle andere projecten waarmee hij bezig is geweest. Met Heilig Vuur is Syb wat mij betreft toch weer terug bij de muziek die hem het beste ligt: Nederlandstalige pop en rock, met hier en daar een vleugje van andere muziekstijlen. Met dit album heeft de Friese zanger een prima solodebuut afgeleverd. Al weet ik niet of er naast Als ik jou zie veel nummers op staan met échte hitpotentie. Wat erg leuk is aan Heilig Vuur, is het feit dat de cd tweetalig te horen is. En hoewel je weet dat er op beide schijfjes dezelfde tekst wordt gezongen, klinkt het toch heel anders. Een goed idee dus!



Hillich Fjoer/Heilig Vuur
Syb

Speelduur: 57 minuten
Label: Foreign Media Music
EAN: 5028421937281