If only I had known...

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Op zich is het verhaal best leuk. Het zwarte jongetje Michael (Markus Redmond) heeft zware pech, want hij blijkt een enorm hoog IQ te hebben. Zijn moeder (Whoopi Goldberg) vertelt hem echter nooit hoe hoog zijn IQ precies is en boort Michael constant de grond in. Ook zijn oudere zus had hem liever niet geboren zien worden. De enige in het gezin die lief is voor Michael is zijn vader.

Het levensverhaal van Michael wordt verteld vanuit het oogpunt van Michael als 26-jarige. Dat maakt deze film een beetje vreemd, want Michael is in dus in de hele film een 26-jarige, ook als zijn kinder- en jeugdjaren voorbij komen. Eigenlijk ziet het er gewoon niet uit. Op de middelbare school wordt hij verliefd op Stephanie (Tara Reid) en ziet zijn toneeldocente-met-divagedrag (Sharon Stone) veel acteertalent in Michael. Zijn leven verloopt dankzij deze laatste heel anders dan Michael ooit had durven dromen. Had zijn leven anders gelopen als hij wist hoe hoog zijn IQ eigenlijk is?

Afbeelding verwijderd door redactie

Deze film staat bol van typisch Amerikaanse humor, maar hilarisch kan ik hem echt niet noemen. Eerder flauw en voorspelbaar. Whoopi Goldberg doet het wel leuk als Michaels moeder, maar aan Sharon Stone heb ik me mateloos zitten ergeren met haar slappe en overdreven humor-acteerwerk. Markus Redmond is niet alleen de hoofdrolspeler in dit 'verhaal', hij heeft het zelfs ook geschreven, maar dat had hij beter aan anderen kunnen overlaten. Het verhaal komt namelijk totaal niet uit de verf. Zelden heb ik zo'n slechte film gezien; ik viel er maar liefst vier keer bij in slaap! Het waren in ieder geval 102 minuten die ik niet meer terug krijg. If only I had known...


If I had known I was a Genius
Met o.a. Sharon Stone en Whoopi Goldberg

Speelduur: 102 minuten
Uitgebracht door RCV