Ticket voor Tibet

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Do not be disheartened, do not loose your courage
There is Sun, underneath the clouds
There will be time for the sun to rise again.

(Uit: Prison Songs - Nyidon, Nyima & Damchoe)

Nonnen in opleiding Nyidon, Nyima en Damchoe waren alledrie nog geen twintig jaar oud, toen ze besloten om een protestlied te zingen op de trappen van de Potala; het voormalige paleis van de Dalai Lama in Lhasa, Tibet. Ze wisten dat ze met hun gezang een harde tegenreactie konden verwachten van de Chinese machthebbers in Tibet.

En die tegenreactie was bikkelhard. Zes jaar lang werden deze jonge vrouwen opgesloten onder barbaarse omstandigheden. Ze zaten maandenlang onafgebroken in isoleercellen, werden gemarteld met stroomstoten over hun hele lijf, afgeranseld met stokken en langdurig blootgesteld aan extreme kou.

In de gevangenis hielden de nonnen zichzelf staande door liederen te zingen over hun geliefde Tibet en over de vrijheidsstrijd waar ze nog steeds met hart en ziel achter stonden en staan. Met die liederen staken ze niet alleen zichzelf en hun medegevangenen een hart onder de riem: ook zetten ze zich daarmee af tegen het Chinese regime, ongeacht de sancties die daarop volgden.

Na hun vrijlating zorgde de Chinese geheime dienst er ijverig voor om hun dagelijks leven tot een hel te maken. Werkgevers werd verboden om ze aan te nemen en contacten met anderen werden voortdurend gefrustreerd door inmenging van de geheime dienst. Na een aantal jaar zijn ze voor deze terreur gezwicht en vluchtten ze te voet in vier weken over het besneeuwde hooggebergte van de Himalaya.

Nu wonen deze drie jonge vrouwen, van net 30 jaar, in ballingschap in Dharamsala (Noord-India), waar ook de Dalai Lama resideert. Door hun talrijke inwendige verwondingen zijn ze niet in staat om te werken. En met het schamele loon dat ze ophalen met hun zangkunst (hun Prison Songs zijn inmiddels uitgebracht op een cd, die ze verkopen om wat inkomsten te werven), dekt bij lange na niet de medische kosten die ze moeten maken om te overleven. Laat staan om een opleiding te betalen waardoor ze misschien toch, ondanks hun lichamelijke beperkingen, een passend beroep zouden kunnen vinden.

Geïnspireerd door de moed en het doorzettingsvermogen van deze drie jonge vrouwen, hebben Peter Slager (Blof) Bas Kennis (Blof), Anneke van Giersbergen (Agua de Annique) Loten Namling, Bart van der Weide (Racoon), Dennis van Leeuwen (Kane), Jeroen Goossens (JW Roy) en Gerard van Maasakkers die de tekst schreef, een single opgenomen. Er is tevens direct besloten de gehele opbrengst van deze single geheel goede te laten komen van deze drie nonnen.

Steun deze vrouwen en koop deze single hier!

Voor meer informatie over de single en het Ticket for Tibet festival, check de website