Wie verbreekt het wankele evenwicht?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Neil (Gerard Butler) en Abby (Maria Bello) moeten 24 uur lang precies doen wat hun ontvoerder (Pierce Brosnan) zegt. Als ze dat niet doen, zullen ze hun jonge dochtertje niet levend terugzien. Hij speelt onder één hoedje met de oppas, die hen die ochtend nog vriendelijk gedag heeft gezegd. Het is het begin van een avond, waarvan niemand weet hoe die zal eindigen. De man, die later Tom blijkt te heten, geeft echter geen reden op waarom hij Neil en Abby ontvoert.

Op geniepige wijze breekt hij het perfecte leven van Neil en Abby stukje bij beetje af. Zo moeten ze al hun spaargeld afgeven en hij kent al hun geheimen. Ook geeft Tom opdracht aan Abby om een blanco envelop te bezorgen op een adres. Wat zij en Neil niet weten, is dat de inhoud rampzalig kan zijn voor Neils carrière in de reclamewereld. Even denken Neil en Abby van hun ontvoerder te ontkomen, als ze ontdekken dat ze iets moeten afgeven in een hotel. Daar blijkt Tom hen echter op te wachten, waarna Abby wordt meegenomen.

Afbeelding verwijderd door redactieAfbeelding verwijderd door redactie

Tom stuurt Neil naar de top van een klokkentoren, waar een boek ligt met de vraag Who breaks a butterfly upon a wheel? De waarde van deze vraag, wie het wankele evenwicht verbreekt, wordt pas later duidelijk. Dan neemt Tom zijn gijzelaars mee naar het vakantiehuis van Neils baas, met de opdracht aan Neil om zijn baas te vermoorden. Binnen blijkt echter de minnares van Neil te zitten, zijn collega Judy. Pas dan ontdekt Neil wie zijn ontvoerder in werkelijkheid is: de man van zijn minnares... Als alles goed en wel lijkt af te lopen, is er echter nóg iemand die een verrassing in petto heeft.

Afbeelding verwijderd door redactie

Toen ik de trailer zag van Butterfly on a wheel, was ik meteen enthousiast. Hoewel ik de film best leuk vond om te kijken, voldeed het niet helemaal aan m'n verwachtingen. Dat komt vooral door het verloop van de film: de gegijzelden laten zich iets té gemakkelijk de wet voorschrijven door hun ontvoerder en bieden bijna geen weerstand. En dat terwijl ze weten dat de oppas een oudere vrouw is, die ze met z'n tweeën waarschijnlijk makkelijk aan kunnen. Leuk geprobeerd, maar helaas niet helemaal uit de verf gekomen.


Butterfly on a wheel
Uitgegeven door: RCV
Speelduur: 90 minuten