Voor Carola Smit is er leven na BZN

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De ontmoeting die ik met Carola heb is - waar anders! - in haar eigen stad Volendam. In palingrokerij Paviljoen Smit-Bokkum om precies te zijn, met een prachtig uitzicht op de Volendamse haven. Een betere plek dan dit mooie Noordhollandse vissersdorp kun je je moeilijk voorstellen. Carola is het helemaal eens met de lovende woorden over haar dorp. "Volendam is gewoon een hele speciale plek. Het zit diep in het hart van alle rasechte Volendammers. Wie er woont wil er nooit meer weg. Zelf kan ik maximaal drie weken achter elkaar weg, daarna krijg ik heimwee. Er is geen enkele plaats in Nederland als Volendam".

Het is ook in dit speciale dorp waar Carola's carrière ooit begon. Voordat ze in BZN terechtkwam had ze al in de band Double Trouble gezongen. "Muziek heeft altijd centraal gestaan in mijn leven. Als klein meisje was dat eigenlijk al zo. Als ik zong dan voelde ik me goed en waren alle zorgen voorbij. Ik kan me dan ook geen ander leven voorstellen. Het is eigenlijk allemaal heel natuurlijk gegaan met mij. Ik zong en werd op een gegeven moment gevraagd voor BZN. Ik vond het een beetje eng om Annie Schilder op te volgen bij zo'n bekende band, maar uiteindelijk kon ik ook geen 'nee' zeggen. Het was tenslotte ook een grote eer!".

23 jaar lang was Carola Smit dus het gezicht van een van Nederlands meest succesvolle bands. "Ik heb daar een hele mooie tijd gehad met eigenlijk alleen maar positieve dingen. Het stoppen van BZN was een moeilijke beslissing. Jan Keizer en ik hadden het er al regelmatig over gehad, maar toen het moment daar was vond ik het toch wel zwaar. Toch wisten Jan en ik dat je het beste op het hoogtepunt kunt stoppen. Zo voorkom je ook dat je carrière langzaam doodbloedt". Toen het einde van BZN definitief was, wist Carola al dat ze niet met zingen wilde stoppen. "Zingen is mijn leven, ik kan er niet buiten. Ik ben dan ook meteen gaan denken aan een vervolg van mijn carrière".


En dat vervolg dat is er nu met Carola's solodebuut, simpelweg getiteld Carola. "De stijl is ietsje anders, het klinkt meer eigentijds, meer poppy. Het zijn liedjes met volwassen teksten over liefde, jezelf durven zijn en de zoektocht naar geluk. Ik vind het heel spannend allemaal en best een beetje eng. Nu moet ik zelf alle beslissingen nemen, terwijl we dat vroeger met z'n allen deden. Ook de emoties zijn nu een ding van mijzelf."

Carola heeft bij haar beslissing om een solocarrière te beginnen ook veel steun gehad van haar familie. Haar man Herman heeft haar altijd bijgestaan in haar BZN-tijd en weet als geen ander hoe belangrijk Carola's zangcarrière voor haar is. "Hij zei meteen: natuurlijk moet je dat doen, je kunt niet zonder muziek. Ook mijn zoon Cornel is erg enthousiast en vooral over mijn nieuwe muzikale richting. En Cornel heeft er verstand van, want hij speelt zelf toetsen in een band", glimlacht Carola, die best blij is met nog een muzikale telg in de familie.

Hoe ziet Carola nu haar toekomst als solo-artiest? "Dat is nog even afwachten" zegt ze bedenkelijk. "Maar ik heb er alle vertrouwen in. Ik sta zelf in ieder geval helemaal achter mijn muziek en vertrouw erop dat mijn fans dat ook zullen doen."