Dunya & Desie na de tv-serie nu ook in de bioscoop

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De interviews vinden plaats in het Escape Café waar iedere journalist een kwartier krijgt om de meiden aan een interview te onderwerpen. Het eerste gesprek voer ik met Eva van de Wijdeven.

Hoe gaat het met je?

Hartstikke goed! Ik heb eigenlijk niks te klagen. Ondanks dat het een heel drukke periode is, geniet ik er met volle teugen van. Nu ben ik volop bezig met de promotie van de film Dunya & Desie, maar ondertussen gaan ook mijn andere projecten door. Eerst volop genieten van alles wat ons overkomt! We doen veel interviews en zijn in praatprogramma's te zien. Heel spannend allemaal, maar ook wel een klein beetje eng. Je wilt tenslotte op je állerbest overkomen: geen rare dingen zeggen en vooral niet slecht voor de dag komen.

Had je het verwacht dat er een film van 'Dunya & Desie' zou komen?

Ja, eigenlijk wel. De tv-serie was zo populair dat een speelfilm niet uit kon blijven. Het was nooit zeker, maar ik heb het wel drie jaar lang gehoopt. Tijdens het draaien van het derde deel van de serie hadden de makers het er al over. En toen opeens kwam het nieuws: we gingen draaien in Marokko!

Lijk jij zelf ook een beetje op Desie?

In sommige opzichten wel. Ze is bijvoorbeeld erg impulsief en dat ben ik ook. Ik doe vaak dingen zonder daar eerst goed over na te denken. Desie kan, net als ik, fel uit de hoek komen en ze is eveneens recht door zee. We waren pas zestien toen we gecast werden voor Dunya & Desie, totaal onervaren op acteergebied. Daarom kon ik ook heel natuurlijk acteren. Ik deed gewoon wat ik voelde en dat was precies wat regisseur Dana Nechushtan zocht.



'Dunya & Desie' gaat over vriendschap. Hoe belangrijk is dat in jóuw leven?

Heel erg belangrijk! Ik kan niet zonder mijn vrienden. Zelf heb ik zeven beste vriendinnen uit verschillende culturen. We zijn heel hecht en doen veel dingen samen. Ik weet gewoon dat ik altijd op die meiden kan rekenen en zij op mij. Mensen vragen wel eens of ik in het echt ook bevriend ben met Maryam Hassouni (Dunya). Dan antwoord ik:
"Ja, dat zijn we". Dat kan ook niet anders na alles wat we samen hebben meegemaakt. Beiden begonnen we met de serie toen we zestien waren. Het is een ervaring die we altijd zullen delen.

Met de film over 'Dunya & Desie' wordt misschien het hoofdstuk afgesloten. Ga je het missen?

Wat denk je! Ik ga het heel erg missen. Alhoewel ik natuurlijk stiekem hoop dat er nog eens een vervolg komt. Desie is in al die jaren een onderdeel van mezelf geworden. Ik kan haar niet meer wegdenken uit mijn leven. Wat er ook gebeurt: mijn Dunya & Desie-avontuur zal ik nooit meer vergeten.

We zijn nu een paar jaar verder na het begin van de serie. In hoeverre zijn jullie personages ook gegroeid?

Ze zijn allebei echt volwassen geworden. Dat komt ook heel goed terug in de film. Desie raakt zwanger en dat betekent natuurlijk een heel andere verantwoordelijkheid. Ze krijgt het moeilijker met haar leven en met alles wat bij het volwassen worden hoort. In de film worden de personages veel verder uitgediept dan in de serie. We kijken met een heel mooi gevoel terug op Dunya & Desie: we hebben er met z'n allen iets moois van gemaakt.

Dunya & Desie
Nederland
Drama / Roadmovie
90 minuten
Independent Films