Rob Hoogland geeft billenkoek

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Zijn columns hebben titels zoals Geniaal, Gek, Goedkoop en Grondrecht. En Hufterig, Hagelslag, Herrie en Houtworm. Man zoekt Boerka, een selectie van stukken die Rob Hoogland vijf keer per week voor de Telegraaf schrijft, gaat dus over meer dan een populair dating-programma of de Nederlandse integratieproblematiek.

De columns in Man zoekt Boerka laten zich het beste typeren als scherpe, humoristische observaties van actualiteiten. De zesjescultuur die Jan-Peter Balkenende zo verafschuwt, de Vogelbescherming die webcams uit vogelhuisjes verbant en de documentaire Meat the truth - Hoogland heeft over alles een mening. Daarbij slaat hij regelmatig politiek incorrecte taal uit en geeft hij politici er flink van langs. Onze premier is een giechelende angsthaas, de islamitische staatsvorm biedt geen reden tot juichen en het alsmaar geld pompen in de integratie van migranten is simpelweg zinloos. Wat betreft de schooljuf die vanwege haar moslimgeloof weigert een man een hand te geven: die kan van Hoogland billenkoek krijgen.

Hoogland is - in tegenstelling tot bijvoorbeeld Theodor Holman en Daphne Deckers - geen columnist die zijn privéleven uitvoerig uit de doeken doet. In zijn inleiding is hij nog het meest persoonlijk. Daarin legt hij uit dat hij - onbewust - zijn columns altijd schreef om zijn ouders trots te maken: 'Die stukjes van mij waren in de eerste plaats voor pap en mam bestemd. Het ging mij om hen. De rest was van minder belang."

Dat de kwetsbare kant van Hoogland niet aan bod komt in zijn columns, is geen wonder: de man beheerst het stijlmiddel van de overdrijving tot in de perfectie. Hij weet met een ongelofelijk scala aan veelbetekenende woorden te schrijven over fantasieën over Heleen van Royen, dopingschandalen in de wielersport en het gebrek aan taalvaardigheid onder scholieren. En dat is misschien niet erg persoonlijk, maar wel heel vermakelijk.


Man zoekt boerka
Rob Hoogland
207 bladzijden
Uitgeverij: Dutch Filmworks
ISBN: 9085104874