Ongemerkt zwanger zijn: (hoe) kan dat?

Mama door Paula

Of je nu geen kinderwens hebt of wel: ongemerkt zwanger zijn is voor veel vrouwen hun ergste nachtmerrie. Verhalen van vrouwen die plotseling een kind kregen terwijl ze van niets wisten? Horror material. Handig dus om je even in te lezen over ongemerkt zwanger zijn, want hoe werkt dat eigenlijk?

Signalen om op te letten als je denkt dat je zwanger bent

Denk je dat je zwanger bent maar weet je het niet zeker? Dan is het slim om eerst even naar je lichaam te luisteren. De meeste vrouwen die (net) zwanger zijn hebben last van deze symptomen. Check dit als eerste even bij jezelf. 

  • Vermoeidheid (meer dan normaal)
  • Misselijkheid
  • Snel duizelig
  • Vaker naar het toilet moeten
  • Je tepels en borsten zijn gevoeliger/opgezwollen/gespannen

Ongemerkt zwanger: dit is hoe dat kan

Als je ongemerkt zwanger bent, let je niet op de symptomen. Je hoofd kan het als het ware zelfs verdringen. Sommige vrouwen zijn er totaal niet mee bezig en denken dat ze iets anders hebben. Ze denken dat ze gewoon ziek zijn, overmoeid zijn of blaasontsteking hebben. Pas later blijkt het dat ze zwanger zijn omdat er eerder wel onveilige seks is geweest. Wat er helemaal voor zorgt dat je denkt dat je niet zwanger bent is bloedverlies. Je kunt niet ongesteld worden als je zwanger bent, maar je kunt wel (regelmatig) bloedverlies hebben en dat aanzien voor je menstruatie. 

No worries: het gebeurt echt niet zomaar dat je ongemerkt zwanger bent 

Geen zorgen, bij de meeste vrouwen is het redelijk duidelijk dat ze zwanger zijn. Je hoeft dan ook echt niet bang te zijn dat je ongemerkt zwanger bent. De beste tip om niet ongemerkt zwanger te raken is om je bewust te zijn van je lichaam. Als je onveilige seks hebt gehad - ook als je de pil slikt - of onregelmatig ongesteld bent, check dan regelmatig even hoe je je voelt. Als je denkt dat je zwanger zou kunnen zijn, ga dan de lijst met symtomen na of doe simpelweg een zwangerschapstest. Ook een bezoekje aan de huisarts is helemaal geen verkeerd idee. Zo weet je in ieder geval zeker dat je niet ongemerkt zwanger bent.

Beeld: Pexels