Wow: dít is dus waarom vrouwen vaker migraine hebben dan mannen

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Fun fact (of nou ja, eigenlijk helemaal niet zo fun): wist je dat migraine vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen? Blijkbaar drie (!) keer zo vaak. Daarnaast zou één op de drie vrouwen überhaupt te maken hebben met migraineaanvallen. Maar waarom is dit eigenlijk zo? Wij zochten het voor je uit.

Lees ook: Wow! 'In veel tattoo-inkt zitten kankerverwekkende stoffen'

Waarom vrouwen vaker last hebben van migraine dan mannen

We weten het, leuk nieuws is het niet, maar we waren toch wel heel benieuwd naar waarom vrouwen dan per se zoveel meer last hebben van die vervelende aanvallen. Volgens neuroloog en migraine-expert Gisela Terwindt van het LUMC zou dit komen door het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Spaanse wetenschappers van de Universiteit Miguel Hernández gaven ook aan dat dit inderdaad het geval zou zijn. Uit onderzoek van de wetenschappers zou gebleken zijn dat de hormonen een bepaalde zenuw die naar je hersenen gaat, zouden prikkelen. Mocht er dan een schommeling komen in je hormoonlevels, dan wordt die zenuw overprikkeld - met de kans op een heftige migraineaanval. Lekker dan...

Oestrogeen-levels

Maar mannen hebben toch ook gewoon oestrogeen? Klopt, inderdaad, maar vrouwen hebben veel méér van dit geslachtshormoon. Net zoals mannen meer testosteron hebben. Daarnaast hebben vrouwen ook veel vaker last van schommelingen in de hormoonlevels, lees: menstruatie, zwangerschap, overgang, you name it. De Spaanse wetenschappers zeggen er wel bij dat er nog wel meer onderzoek naar gedaan moet worden om er honderd procent zeker van te zijn. Maar goed, het klinkt allemaal in ieder geval wel heel logisch én vrouwen lijken inderdaad vaker last te hebben van dit soort knallende hoofdpijn en alle vervelende dingen eromheen. 

Anticonceptiepil 

De anticonceptiepil zou ook invloed kunnen hebben op het plotselinge opkomen van een migraineaanval. Dit komt doordat anticonceptiepillen snelle veranderingen van hormoonspiegels kunnen verminderen. Er wordt nog onderzoek gedaan naar of dit daadwerkelijk zou kunnen helpen, maar eerlijk: hoe fijn zou dat zijn?

Lees ook: Dit is hoeveel minuten je écht zou moeten sporten voor een geslaagde workout