Hardlopen in het donker: zo voel je je veilig

Sport & gezondheid door Sanne

Nu het minder lang licht is overdag, komt het steeds vaker voor dat je gaat hardlopen in het donker. And we all know the horror stories. Dus hoe doe je dat veilig? Waar moet je allemaal aan denken? Met deze tips voel jij je de volgende keer in ieder geval safe. Let’s go!

hardlopen donker veilig voelen
Lees ook: De meest bijzondere Basic-Fit-locaties

Reflecterende kleding

Sporten in het donker doe je met felgekleurde, reflecterende sportkleding. Dit betekent dat je kleding ‘licht geeft’ wanneer er met een auto- of fietslamp op wordt geschenen. Wil je nóg veiliger zijn? Draag een reflecterend hesje. Je kent ze wel, die foeilelijke gele hesjes, maar die supergoed zichtbaar zijn voor al het verkeer. Wil je dat je hesje niet continu afzakt tijdens het hardlopen? Dan kun je het beste een hesje aanschaffen met een x-vorm. Deze blijft goed op zijn plek zitten.

Light up!

Reflecterende kleding is niet alles. Wil je dat je reflecterende kleding goed werkt? Dan heb je wel een auto- of fietslamp nodig die op je schijnt voordat je wordt gezien. Is deze er niet? Dan heb je kans dat het andere verkeer jou over het hoofd zien. Draag licht, licht en nog eens licht. Kies voor lampjes om je armen en ga eventueel voor een lampje op je borst of voorhoofd (ook handig om zelf de weg goed te zien) en rug. Zo weet je zeker dat je wordt gezien.

Ga het liefst niet alleen

Hoewel je misschien alleen het fijnste loopt (of juist niet, dat kan natuurlijk ook), is het verstandig om met iemand samen te sporten. Mocht er wat gebeuren, ben je in ieder geval niet alleen en je bent een stuk zichtbaarder met zijn tweeën (of meer) dan in je uppie. Ga je wel alleen? Dan is het verstandig om iemand anders (bijvoorbeeld je huisgenoot of partner) te laten weten welke route je ongeveer loopt en hoelang je ongeveer weg zal zijn. Je kunt ook tijdelijk je live-locatie delen via WhatsApp.

Identificatie en telefoon mee

Wellicht laat je het liefst zoveel mogelijk spullen thuis tijdens het sporten. Logisch, maar zorg wel dat je je telefoon en identificatie meeneemt. Zo kun je altijd iemand bereiken. Daarnaast weet iemand anders altijd wie jij bent en wie ze kunnen bereiken (aan de hand van jouw SOS-contacten), mocht er iets met jou gebeuren. Tip: stel dus altijd je SOS-contacten op je telefoon in!

Varieer in looproutes

Tijdens hardlopen kan de vermoeidheid soms flink toeslaan, daarom is het verstandig om wanneer het donker is altijd routes te lopen die je kent. Natuurlijk kun je wel afwisselen in alle routes die je kent. Hierdoor is er geen patroon te ontdekken in je hardloopschema, wat het sporten een stuk veiliger voor jezelf maakt. Daarnaast is wat variatie in looproutes voor jezelf ook een stuk motiverender, want zeg nou zelf: wil jij altijd maar over dezelfde weg lopen waarvan je weet hoelang die nog is?

Lees ook: Waarom je je 10.000 stappen per dag doel kan schrappen

Beeld: iStock