9 tekenen dat je ambivert (niet introvert of extravert) bent

Psyche & spiritualiteit door Jennifer

Je hebt introverte mensen, extraverte mensen, maar wat als je precies daartussen valt? Dan ben je ambivert. Huh? Ja, dit is ook een persoonlijkheid en eentje die de meeste mensen hebben. Het klinkt heel onbekend, maar zeldzaam is het dus niet. Als ambivert heb je overigens de meest ideale positie en dit is waarom.

Lees ook: Dit zijn de grootste misvattingen over introverte dames

Wat is een ambivert?

Als ambivert zit je tussen introvert en extravert in. Je zou kunnen zeggen dat je de meest ideale persoonlijkheidstype, doordat je meer in balans bent dan een introvert of extravert. Je hebt de skills om zowel te luisteren als praten. Wanneer een ambivert een laag zelfbewustzijn heeft, heeft de persoonlijkheid ook nadelen. Soms heeft een ambivert dan moeite met grenzen te stellen en dat kan frustrerend zijn. Je wil hard werken tijdens een drukke werkdag, maar ook nog naar een gezellige borrel. Dat kan de ambivert opbreken. 

Kenmerken van een ambivert

Hoe herken je dat je een ambivert bent? Je kunt namelijk ook nog een omnivert zijn. Eh, wat is dat nu weer? Een omnivert lijkt best op de ambivert. Een omnivert kan afwisselend zowel introvert als extravert zijn, maar echt alleen één van de twee. Als ambivert ben je dus meer de best of both worlds.

Ben jij een ambivert?

Benieuwd of jij een ambivert bent? Lees deze kenmerken eens goed door. Als je je herkent in de meeste situaties, dan heb je de test met vlag en wimpel geslaagd.

1. Je werkt graag alleen, maar ook in een groep

Waar sommige mensen misschien veel liever alleen werken, maakt dat voor een ambivert niets uit. Jij doet een project zowel in je eentje als met een groep. In beide gevallen haal jij de eindstreep met gemak.

2. Sociale situaties zijn oké, maar wel met mate

Met een groep vrienden naar een kroeg of club? Dat kan jij heus hebben. Een sociale situatie maakt de ambivert niet ongemakkelijk. Je mengt je gemakkelijk in een gesprek met vrienden en onbekenden, maar op een gegeven moment is het klaar. Jij bent waarschijnlijk niet de persoon die op een afterparty doorgaat tot 6 uur ’s ochtends. Sociaal zijn is vermoeiend, hoor.

3. Je hoeft niet per se in het middelpunt te staan

Een ambivert vindt het wel leuk om alle aandacht te krijgen, maar het hoeft echt niet de hele tijd. Dat maakt jou dan weer ongemakkelijk. Al vind je het fijn dat mensen je niet compleet negeren. Maar op een gegeven moment mogen mensen best naar iemand anders kijken.

4. Stiltes zijn niet erg

Veel mensen vinden een stilte vaak ongemakkelijk, maar jij vindt dat niet. Een ambivert houdt wel van een goed gesprek, daar niet van. Maar af en toe een stilte is helemaal niet erg. Lekker even alleen zijn met je gedachten.

5. Me-time is heerlijk, maar niet te veel

Me-time, wie houdt er niet van? Nou, jij als geen ander! Lekker in je eentje op de bank een serie kijken of gamen. Dat klinkt als een topavond voor de ambivert. Al hoeft het niet te vaak. Ongeveer één keer per week is genoeg. Daarna doe je dolgraag weer drankjes met vrienden.

6. Je verdwaalt net zo makkelijk in je eigen gedachten als een gesprek

Doordat je als ambivert tussen introvert en extravert zit, heb je dus iets van beide persoonlijkheden. Een gesprek kun jij heel makkelijk op gang houden, maar je verzinkt net zo snel in gedachten. Hoogstwaarschijnlijk wordt het gesprek iets te luchtig.

7. Alleen maar ‘koetjes en kalfjes’ gesprekken zijn saai

Als ambivert wil je namelijk niet alleen praten over ‘koetjes en kalfjes’. Een gespreksonderwerp mag wat jou betreft af en toe best wat zwaarder zijn. Praten over de klimaatcrisis of misstanden van de overheid? Helemaal goed! Zolang het maar in balans blijft met de luchtige onderwerpen.

8. Soms vertrouw je iemand makkelijk en soms heeft het tijd nodig

Een vriendschap aangaan met de ambivert is niet altijd even makkelijk. Het ligt erg aan de andere persoon of een ambivert diegene wel of niet vertrouwt. Soms dan vertrouw je iemand direct al je geheimen toe, maar af en toe ben je toch meer schuchter. Dan is er iets meer tijd nodig. Wees dus voorzichtig bij een ambivert.

9. Je bent soms nogal besluiteloos

Het is niet erg als je leven af en toe stilstaat. Het is soms wel lekker om even rustig aan te doen. Alleen op een gegeven moment wil een ambivert toch meer, dan wordt het saai. Ook al blijft een deel van jou toch verlangen naar de rust. Lastig, maar je slaat je er doorheen, lieve ambivert!

Lees ook: 10 herkenbare momenten als je een hoogsensitief persoon bent