Tips voor het opzetten van je eigen website 

Werk & studie door Redactie Ze.nl

Denk je erover om een eigen website op te zetten, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan heb je wellicht iets aan de onderstaande tips.

eigen website

Zet vooraf een helder plan op papier

Het proces van het opzetten van je website in veel gevallen beter verlopen als je van tevoren een helder plan op papier zet. Denk van tevoren goed na over wat precies het doel van je website is, wat je erop wilt delen en wat je wilt bereiken. Doe je het bijvoorbeeld allereerst voor je plezier of wil je meteen ondernemen?  Daarnaast is het verstandig om nu al na te denken over eventuele uitbreidingen in de toekomst, zodat je hier alvast enigszins rekening mee kunt houden.

Denk na over de keuze van het CMS

De keuze voor het CMS (contentmanagement-systeem) is zeer belangrijk. Hoe makkelijk je het zal vinden om een eigen website in elkaar te zetten hangt grotendeels af van hoe goed jij je weg vindt in het CMS.  

Wordpress is bij de meeste mensen wel bekend en een razend populair systeem. Hieronder zetten we een aantal voordelen van Wordpress op een rijtje: 

  • Je kunt Wordpress gratis downloaden en gebruiken. Dit komt omdat Wordpress is gemaakt door vrijwilligers. Wel moet je een domeinnaam en hostingpakket los erbij aanschaffen. 
  • Het is zeer gebruiksvriendelijk. Je hoeft geen kennis van code te hebben om Wordpress te gebruiken en ook beginners kunnen er over het algemeen snel mee uit de voeten. 
  • Er is een enorm aanbod aan Wordpress-plugins en er komen elke dag nieuwe bij. Sommige plugins zijn betaald, maar een groot deel is gratis. 
  • Wordpress heeft veel flexibiliteit, je past de website eenvoudig aan. 
  • Wordpress is in principe SEO-vriendelijk, maar dit ligt natuurlijk ook aan de website zelf. 
  • Het is een veilig platform. Dit hangt echter ook af van hoe je Wordpress gebruikt, je kunt het zelf minder veilig maken door bijvoorbeeld updates niet uit te voeren.

Er zijn echter naast Wordpress ook tal van andere systemen die je kunt gebruiken, zolang je maar een pakket voor webhosting hebt. Alternatieven zijn Wix, Weebly, Shopfiy, Squarespace, Site123 en Joomla! Alle contentmanagement-systemen hebben voor- en nadelen, dus het komt voor een deel ook neer op een kwestie van smaak. 

Zorg voor snelle hosting

Voor bezoekers is er weinig zo belangrijks als een website die soepel en snel werkt. Hoewel de snelheid van je website wordt bepaald door meerdere factoren, is het om te beginnen zeer belangrijk dat je een snelle hosting hebt. Dit zou dus een prioriteit moeten zijn.

Hoe gaat het design van je website eruitzien?

Het succes van je website valt of staat met het design van je website. Een goed design kan ervoor zorgen dat bezoekers op je website blijven hangen. Elk jaar duiken er nieuwe trends op het gebied van webdesign op, maar het is beter om je daar niet al te veel door te laden leiden. Liever ga je voor een tijdloos design waar je nog jaren mee uit de voeten kan. 

Denk daarna goed na over de kleuren die je gaat gebruiken. Elke kleur roept een bepaald gevoel op. Zorg dus dat de gekozen kleuren stroken met wat je met je website wilt uitstralen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat felle kleuren vermoeiend kunnen zijn voor de ogen. 

Besteed ook de nodige aandacht aan de afbeeldingen die je plaatst. Mensen zijn nu eenmaal visueel ingesteld en worden vaak aangetrokken door afbeeldingen en video’s. 

Plaats relevante content

Minstens zo belangrijk als het design is de content. Goede, relevante content zorgt ervoor dat bezoekers op je website blijven hangen. Bovendien draagt interessante content eraan bij dat je hoger in zoekmachines scoort, waardoor je meer bezoekers naar je website trekt. Zorg dat je content overzichtelijk is, met goede koppen, tussenkoppen en alinea’s. Dit is ook meteen weer goed voor de SEO. 

Een mobielvriendelijke website is een must 

Vergeet tot slot niet dat je tegenwoordig eigenlijk niet meer zonder een mobielvriendelijke website kunt. Ontzettend veel bezoekers surfen vanaf hun smartphone en dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Hierbij moet je niet alleen denken aan een responsive design, houd er ook in de content rekening mee. Zo lezen lange lappen tekst vanaf een smartphone niet fijn.