Je eigen grenzen bepalen in een relatie: zo ga je ermee om

Relaties door Angel

Weet jij je grenzen te vinden? Wanneer ga jij of een ander hier overheen? Het kan in sommige situaties écht lastig zijn, vooral als je van iemand houdt. Je hebt natuurlijk veel over voor je partner: je verschuift misschien sneller een grens dan je had gewild. Relatietherapeut Barbara vertelt ons hier meer over.

grenzen relatie partner

Lees ook: Tijdelijke break funest voor je relatie? Dit zegt een relatietherapeut

Doen wat de ander gelukkig maakt

“Als je veel van elkaar houdt, wil je natuurlijk dat de ander gelukkig is. We doen er alles aan om daarvoor te zorgen. Daarom zeggen we weleens ja, terwijl we nee bedoelen. Dit is niet erg, maar wél als je over je eigen grens heengaat,” zegt relatietherapeut Barbara Cremers.

Grenzen 

“Grenzen stellen heb je vroeger geleerd vanuit je opvoeding,” zegt Barbara. “Als je ouders je grenzen respecteerden en je soms wordt uitgedaagd eroverheen te stappen, dan zijn grenzen bewaren niet zo heel lastig voor jou. Je weet waar ze liggen, zo kun je makkelijker ja of nee zeggen. Maar als je ouders geen rekening hielden met jouw grenzen, dan moet je zelf uitvogelen waar je ze liggen. Dit is heel leerzaam, maar kan ook moeilijk zijn.

Dilemma

“Je houdt van je partner en je gunt het hem of haar, dus stem je toe. Als het jou problemen oplevert of je hebt er eigenlijk geen zin in, dan kom je in een ‘spagaat’. Dan zit je net in een lastige situatie. Je wilt je partner niet teleurstellen, maar je moet aan je eigen grenzen denken. Uiteindelijk ben jij degene die je grenzen bewaakt. Er wordt jou iets gevraagd, dus mag jij daarin je eigen grenzen stellen,” aldus Barbara. 

Twee manieren

Volgens Barbara zijn er twee manieren waarop je nee kunt zeggen: de ‘niet verbonden manier’ en de ‘verbonden manier’. De ‘niet verbonden manier’ is ook wel de agressieve versie. “Nee dat doe ik niet, ben je gek?” of “Dat ga ik nooit doen!” Als je iemand op deze manier afwijst, geef je je partner geen duidelijke verklaring. Dit kan spanningen opleveren in de relatie.

De verbonden manier is het tegenovergestelde. Je legt uit dat je je partner snapt, waarom het zo belangrijk is voor hem of haar. Zo ben je empathisch en toon je begrip. Op deze manier leg je ook uit waarom het voor jou niet zo prettig is. ‘Ik vind het eigenlijk niet fijn om mee te gaan, want ik voel me er niet thuis. Maar ik snap dat het vervelend is dat ik niet meega.’ Zo kan je partner jou ook veel beter begrijpen waarom je deze keuze hebt gemaakt.

Goede communicatie

Je kunt je partner (of je partner jou) rustig vragen stellen zoals: ‘waar komt de vraag vandaan? Waarom is het zo belangrijk voor jou dat ik dit of dat doe?’ Zo probeer je echt te begrijpen waarom het belangrijk voor hem of haar is en kun je het alsnog overwegen om dit te doen. Het hangt ook van het antwoord af. Dit kan ook op verschillende manieren worden gezegd: een dwingende manier en een rustige, normale uitleg. De manier van vragen is belangrijk, maar ook de uitleg. Of je nou degene bent die iets vraagt of wordt gevraagd, blijf altijd rustig en toon begrip voor elkaar. "Het is van belang om altijd een eerlijk antwoord te geven, voor jezelf maar ook voor de relatie,” adviseert Barbara.

Hulp vragen

Als je er zelf niet uitkomt over jouw grenzen of problemen, kun je nog altijd om hulp vragen. Dit kunnen je vrienden zijn, of familie, maar ook een (relatie)therapeut.

Lees ook: 50 vragen die je aan elkaar kunt stellen voor een diepere band/relatie