Zo lang duurt het gemiddeld totdat je lichaam is hersteld van de bevalling

Zwanger door Laura D

Een kind baren is natuurlijk een enorm zware last voor je lichaam. Het is dus logisch dat je even tijd nodig hebt om helemaal te herstellen. Maar hoe lang duurt dat nou ongeveer? En wat moet er precies herstellen?

herstel bevalling

Eerste herstel

Het eerste herstel van je lichaam duurt ongeveer zes tot acht weken. Dit vreet veel energie, en daarom kan je deze periode extra moe zijn. Je baarmoeder heeft tijd nodig om te krimpen en terug te gaan naar de oude plek. Dit duurt ongeveer zes weken. Je bekkenbodem, vagina en buikwand hebben natuurlijk ook een heleboel te verduren gehad. Geef het vijf tot acht weken de tijd. Het kan enkele maanden duren voordat je buikwandspieren volledig hersteld zijn. Zorg dus dat je genoeg beweging hebt, zodat je je spieren versterkt.

Borstvoedingshormonen

Ook verdwijnen de zwangerschapshormonen langzaam uit je lichaam. Hiervoor komen andere hormonen in de plaats, namelijk prolactine en oxytocine. Deze stimuleren de borstvoeding. Dit kan in het begin een naar gevoel in je borsten geven, dat heet ook wel stuwing. Het hormoon oxytocine zorgt er ook voor dat je een soort naweeën krijgt. Hierdoor kan je tot zes weken na de bevalling nog een beetje bloed blijven verliezen.

Rust en beweging

Om je herstel zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om (vooral tijdens de kraamperiode) veel rust te nemen. Blijf ook bewegen. Hierdoor hou je je spieren soepel en dat helpt je lichaam met herstellen. Je mag gelukkig ook gewoon douchen, maar zo lang je nog een beetje last hebt van bloedverlies mag je niet in bad. Plas ook genoeg, en maak jezelf daarna nog even extra schoon. Bijvoorbeeld met een washandje of een zachte doek.

Wanneer mag je weer?

Met seks na de bevalling kun je het beste wachten totdat je gestopt bent met bloeden en je hechtingen helemaal hersteld zijn. Dit verschilt per vrouw hoe lang het kan duren. Maar zelfs dan kan het zijn dat de eerste paar keer seks heel pijnlijk is. Ook kan je seksdrive minder zijn, zowel voor jou als je partner. Gelukkig komt dit vaak in de loop van de tijd weer terug.

Anticonceptie

Kan je niet wachten om je partner weer te bespringen? Let er wel op dat je het wel veilig doet. Na de zwangerschap verschilt het per vrouw wanneer je weer vruchtbaar bent. Borstvoeding geven kan zorgen dat er geen eisprong plaatsvindt, maar dat hoeft niet. Let op: als je weer menstrueert, heb je al een eisprong gehad. Overleg met je huisarts welke anticonceptie geschikt is.

Bron: Isala