Champagne, Brut en Cava, wat zijn precies de verschillen?

Eten door Sanne

Wanneer je een drankje met nieuwjaar drinkt, dan geldt vaak de regel: ‘zolang het er maar feestelijk uitziet.’ Daar komen we niet bepaald verder mee, want bijna alle bubbels zien er feestelijk uit. Maar wat zijn nou écht verschillen tussen Brut, Cava en champagne? 

champagne

Lees ook: Zo vier je oud en nieuw coronaproof

Champagne komt uit…

Frankrijk, natuurlijk! Het grootste verschil tussen deze wijnen is de plek waar het vandaan komt. Dit bepaalt namelijk of het echte champagne is, of niet. Cava komt uit Spanje en Prosecco uit Italië. Maar wat is dan Brut? Brut wil eigenlijk zeggen hoe ‘droog’ de wijn is. Brut is zeer droog en dulce is zeer zoet.

Kortgezegd: Alleen de bubbels die uit de champagnestreek in Frankrijk komen, mogen de naam champagne dragen. Dus: Cava of Prosecco zijn géén champagne. Mocht je geen fan zijn, kun je met oud en nieuw ook voor deze alternatieven gaan.

 

Verschil in prijs

Bij champagne denken we natuurlijk meteen aan die peperdure fles Moët & Chandon. Verder kun je nog denken aan merken zoals Bollinger, Veuve Cliquot, Dom Pérignon, Pommery en Cristal. Hiermee hebben we al een belangrijk verschil te pakken. Een fles echte Franse bubbels kost al gauw twintig euro of meer. Soms wel duizenden euro’s terwijl je een fles cava voor ongeveer tien euro kunt scoren, bijvoorbeeld van de merken Freixenet, Pere Ventura en Bodegues Sumarroca. Wil je dus wat centjes besparen, dan ga je voor Cava.

club champagne

Neem bijvoorbeeld deze fles Armand de Brignac Ace of Spades Rosé, oftewel een flesje Franse bubbels voor slechts € 28.500,99. Koopje, nietwaar?

Productieproces

Deze drie mousserende wijnen worden gemaakt door middel van de ‘méthode traditionnelle’, een arbeidsintensieve en langzame methode. Hier en daar verschillen er enkele dingen. Benieuwd? Bij de méthode traditionnelle wordt als eerste een stille wijn gecreëerd (een wijn zonder bubbels) door de druiven te persen in twee fases. Hier heb je direct het eerste verschil te pakken, namelijk het druivenras die wordt gebruikt. Voor champagne gebruikt men Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Voor Cava gebruikt men vaak de druiven Macabeo, Paraellada en Xarel-Lo. Bij beide kunnen er mengsels van de druivenrassen worden gemaakt. Verder verschilt de rijpingsduur, Cava rijpt ongeveer negen maanden en champagne minimaal vijftien maanden.

via GIPHY

Smaken verschillen

Champagne heeft over het algemeen een frisse smaak. Cava heeft een mildere smaak dan champagne. Het is licht gekruid en door het klimaat zitten er minder zuren in. Vanwege de smaak kun je een Cava beter niet langer bewaren dan een jaar. Een goede fles Franse bubbels kun je soms wel tien tot vijftien jaar bewaren, maar de meest champagnes zijn na negen maanden tot één jaar het lekkerst om te drinken. Wil je dus een frisse smaak? Dan is champagne perfect voor jou. Maar onthoud: schenk het nooit in een plastic glas!

Nog even wat over champagne

De Franse bubbels verschillen dus in druivenrassen en in suikergehalte, waardoor je te maken hebt met een Brut, of niet, maar dat is nog niet álles. Er bestaat ook nog zoiets als ‘jaargang’. Een fles champagne met jaargang worden millésime’ of ook wel vintage genoemd. Deze worden minstens drie jaar bewaard in een kelder voordat ze worden verkocht. Dit zie je ook terug in de prijs, helaas. Een millésime is altijd een Brut, maar verschilt in karakter door de jaargang.

Een fles Franse bubbels zonder jaargang wordt sans millésime of ook wel non-vintage genoemd en ligt doorgaans vijftien maanden in een kelder te rijpen. Dit is de meest voorkomende en eenvoudige champagne.

Nu is het wel tijd voor één of twee glaasjes echte Franse bubbels… of gaan we stiekem toch voor de goedkopere wijnen van de Lidl?

via GIPHY

Bron: Gall & Gall

Lees ook: 8 x lekkerste winterse cocktails