Bitcoin voor beginners: dit moet je weten over investeren in Bitcoin

Werk & studie door Redactie Ze.nl

De kans is groot dat je er de laatste tijd over gehoord of gelezen hebt: de stijgende waarde van de Bitcoin. Dit Bitcoin nieuws bereikt tegenwoordig namelijk niet alleen zakelijke investeerders en andere mensen met verhoogde interesse; ook hele gewone mensen, zoals jij en ik, besluiten steeds vaker om te investeren in cryptocurrency. Wat is Bitcoin precies en wat zijn de voordelen en nadelen ervan? In dit artikel lees je alles over Bitcoin voor beginners.

Bitcoin

Lees ook: 6 tips om stress de baas te zijn

Wat is Bitcoin precies?

Investeren in Bitcoin is een hele fijne hobby waar je flink rijk van kunt worden. Bitcoin is opgericht door Satoshi Nakamoto, een pseudoniem dat gebruikt wordt voor de onbekende persoon of groep die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van de cryptomunt. Bitcoin is namelijk onderdeel van cryptocurrency, wat ook wel digitaal geld wordt genoemd. Hiermee is Bitcoin een internationaal en zelfs globaal betaalmiddel dat volledig online gebruikt wordt. De waarde van één Bitcoin wisselt door diverse externe factoren en is dus behoorlijk gevoelig.

Van de een naar de ander

Het netwerk van Bitcoin is peer-to-peer, wat betekent dat het geld van de ene persoon direct naar de andere persoon kan worden overgemaakt. Je hebt dus geen bank of ander financieel bedrijf nodig als tussenpersoon. De overheid heeft er dus ook niets mee te maken. Je hebt ongetwijfeld wel eens advertenties gezien of verhalen gehoord van mensen die ‘hartstikke rijk zijn geworden’. Dat kan ook zeker met Bitcoin, maar het is wel goed om te weten wat de voor- én nadelen zijn voor je erin gaat investeren. Je kunt er namelijk ook je geld mee kwijtraken.

Voordelen van investeren in Bitcoin

Een groot voordeel van investeren in cryptocurrency zoals Bitcoin, is inderdaad dat je er rijk van kunt worden. De waarde van de munt op de Bitcoin koers schommelt namelijk enorm en heeft dit jaar zelfs een nieuw record bereikt! Er zijn nog meer voordelen van investeren in Bitcoin.

  • Iets wat absoluut uniek is, is dat Bitcoin gedecentraliseerd is. Dat betekent dat geen enkele partij, zoals een bank, invloed kan uitoefenen op de waarde van de Bitcoin.
  • Bij Bitcoin kan er dus geen sprake zijn van inflatie door een tussenpartij.
  • Omdat er bij Bitcoin geen bank als tussenpartij aanwezig is, kunnen er razendsnel transacties worden doorgevoerd. Hierbij gaat het om wereldwijde transacties: maak je geld over naar iemand in Amerika, dan is dat geld vrijwel direct na het ‘overmaken’ beschikbaar.
  • Nog beter: deze transacties naar het buitenland zijn veel goedkoper dan via de banken! Dat scheelt heel wat, aangezien geld overmaken naar het buitenland soms behoorlijk duur kan zijn.
  • Een ander groot voordeel voor veel investeerders is dat ze anoniem met Bitcoin kunnen betalen. Men is in de moderne samenleving steeds meer op zoek naar (digitale) privacy.

Nadelen van investeren in Bitcoin

Hoewel de voordelen als muziek in de oren klinken, moet je weten dat investeren in Bitcoin niet alleen rozengeur en maneschijn is. Er zijn namelijk ook zeker wat nadelen aan Bitcoin te spotten. Een van die nadelen is bijvoorbeeld dat een hele Bitcoin nu behoorlijk duur (lees: onbetaalbaar voor de gewone mens) is geworden. Gelukkig is het wel mogelijk om een deel van een Bitcoin te kopen. Je kunt dus al beginnen met investeren vanaf een paar tientjes. Andere nadelen zijn onder andere:

  • Het aanbod van Bitcoins blijft gelijk: er zijn ‘maar’ 21.000.000 Bitcoins ter wereld en dit zullen er nooit meer zijn. Door de wisselwerking in vraag en aanbod verandert de waarde van een Bitcoin wel continu. Dat betekent dat de Bitcoin koers behoorlijk onstabiel is. Het is een feit dat het nu, eind 2020, goed gaat met de waarde van de Bitcoin, maar dit kan zomaar volgende maand weer flink dalen. Daarom is investeren in Bitcoin heel risicovol.
  • Je hebt niet de garantie dat je overal met Bitcoin kunt betalen. Sterker nog: Bitcoins worden nog steeds maar weinig geaccepteerd als betaalmiddel. De verwachting is wel dat dit de komende jaren meer gaat komen.
  • Niemand weet 100% zeker hoe veilig Bitcoins zijn. In theorie is natuurlijk alles te hacken, zelfs met privésleutels. Wat ook niet heel handig is, is dat wanneer jij die privésleutel kwijt bent, je niets meer met je Bitcoins kunt.

Naast Bitcoin nog andere cryptomunten

Is Bitcoin op dit moment nog iets te prijzig voor je, maar ben je wel benieuwd of jij rijk(er) kunt worden met digitaal geld? Naast Bitcoin bestaan er nog kleinere cryptomunten. Munten van Ethereum en Ripple zijn over het algemeen minder duur, maar groeien wel in populariteit. Daardoor groeit de waarde ervan ook weer: omdat er maar een beperkt aantal munten beschikbaar zijn, worden ze duurder omdat er meer vraag naar is. Dat is even weer een flashback naar de les economie op de middelbare school, maar werkt eigenlijk heel logisch. Tot slot: over het algemeen geldt altijd dat je nooit ergens geld in moet investeren wat je eigenlijk niet kunt missen. Hoewel de waarde binnen één dag flink kan stijgen, kan het dus ook gebeuren dat het heel snel daalt. Dan kun je je geld wel vergeten.

Lees ook: 8 acties waarmee je je baas irriteert