Help! Ik kan niet alleen zijn

Psyche & spiritualiteit door Jeanine

De één brengt haar avond het liefst alleen op de bank door, de ander wordt al zenuwachtig bij de gedachte. De afgelopen maanden hebben we veel – heel veel – tijd thuis doorgebracht. Voor sommige mensen was dat een grotere nachtmerrie dan voor anderen. Prop jij je dagen zo vol mogelijk zodat je geen enkel moment met jezelf door hoeft te brengen? En begeef jij je het liefst constant onder de mensen? Dan moet je zeker even verder lezen.

Niet alleen zijn

Lees ook: Stress less: top 5 apps voor meditatie en mindfulness

Enorme last

Onze nieuwe situatie door het coronavirus is al geen pretje, maar het continu thuiszitten maakte het niet beter. Nu we langzaam weer wat meer mogen doen, is het verleidelijk om jezelf direct in de mensenmassa te begeven. Een heel logische reactie en daar is ook niet per se iets mis mee (zolang je je aan de afstand houdt natuurlijk!). Het wordt wel een probleem als je dit doet zodat je niet alleen hoeft te zijn. Hoe vaker je tijd doorbrengt met een ander, hoe afhankelijker je gaat worden van sociaal contact. Als jouw geluk afhangt van het gezelschap van anderen, zal alleen zijn altijd als een enorme last voelen.

Onderliggende redenen

Als je het probleem wilt aanpakken, moet je weten waar het vandaan komt. Misschien ben je vroeger wel gepest, of heb je iets meegemaakt waardoor je niet alleen wilt zijn met je gedachten. Als je de reden weet, wordt alles een stuk duidelijker. Dan kun je het eraan gaan werken. Want again: je zult het de rest van je leven met jezelf moeten doen.

Bewustwording

Je bent lang niet de enige die alleen zijn moeilijk vindt. “Thuis voelde ik mij lui, nutteloos en alleen", vertelt de 51-jarige Jolanda aan ons. “Ik werkte als purser en vloog vaak ‘s nachts. Ik nam geen rust en was enorm kritisch naar mezelf. Ik zorgde voor mijn zieke moeder, zieke vrienden, passagiers en crew. Ik voelde mij voor alles en iedereen verantwoordelijk en wilde altijd bevestiging van buitenaf krijgen. Die kreeg ik niet van mezelf. Uiteindelijk kwam ik erachter dat mijn faalangst, perfectionisme en onzekerheid mij blokkeerden. Ik heb de manier waarop ik tegen mezelf praatte aangepakt. Ik voel nu een enorme rust, heb veel (zelf)vertrouwen en ben heel blij met mijn eigen gezelschap. Dat gun ik iedereen: zichzelf durven zijn, het waard voelen en niet meer continu bezig zijn met wat anderen hier misschien van vinden.”

Niet alleen kunnen zijn

Houd jezelf bezig – maar dan alleen

Het is lastig om te beginnen, maar met kleine stapjes kun je ook vooruitkomen. Bezig zijn betekent namelijk niet dat je ontsnapt aan de realiteit. Deze tips kunnen je helpen om jezelf te trainen in alleen zijn.

1. Plan momenten in zonder andere mensen

Pak dat knutselwerkje dat al maanden in je kast ligt er eens bij, blaas het stof van een goed boek of schrijf op waar je mee zit. Wil je naar het next level? Plof op de bank en neem eens twee minuten rust. Zonder Netflix, telefoon, magazines of andere afleiding.

2. Maak er een selfcare-moment van

Waarschijnlijk is dit wel het laatste wat je wilt horen, maar daarom helpt het juist zo goed. Als je juist iets meer wil relaxen, kun je er ook een selfcare-moment van maken. Door te focussen op het lakken van je nagels of het scrubben van je benen verzet je je gedachten.

3. Vind een hobby

Ben je juist graag bezig? Zoek dan eens een nieuwe hobby. Probeer een nieuw instrument uit, bak een taart met drie lagen, ga jongleren of kweek bloemen. Het hoeft niet moeilijk of vernieuwend te zijn, als je er maar plezier in hebt. Je zult zien dat in je eentje zijn écht niet saai of vervelend hoeft te zijn.

Je mindset bepaalt veel

Heb je last van vervelende gedachtes als je alleen bent en probeer je jouw hoofd zoveel mogelijk ‘uit’ te zetten? Dat gaat natuurlijk makkelijk als je de hele dag doorbrengt met andere mensen.  Zodra je alleen bent, gaan je hersenen weer overuren draaien.

1. Houd je bezig met mindfulness

Mindfulness kan helpen als negativiteit in je hoofd de overhand neemt. Houd de gedachte vast, vraag je af waarom je zo denkt en of het misschien je gedachtes zijn die een spelletje met je spelen. Als je controle krijgt over je mind, zal alleen zijn minder zwaar voelen.

2. Mediteer

Jawel, daar is-ie dan: ga mediteren. Dit is wel even een niveau omhoog, want nu focus je pas echt op je gedachten en je lichaam. Waarschijnlijk niet iets waar je naar uitkijkt en dat maakt het juist zo waardevol. Als je op deze manier alleen kunt zijn met je gedachten, krijg je de skill van alleen zijn écht onder controle. You’ve got this.

Lief voor jezelf

Het is helemaal oké als je tijd zoveel mogelijk doorbrengt met anderen, zolang je ook met jezelf overweg kunt. Jij bent jouw eigen, levenslange gezelschap. Wees dus lief voor jezelf, want je kunt er beter wat leuks van maken.

Lees ook: 37 dingen waar je gelukkig van wordt