Zwanger en obstipatie: dit werkt tegen verstopping

Zwanger door Laura

Bekkeninstabiliteit, aambeien en urineverlies: het groeiende baby'tje in je buik brengt - naast een hoop geluk - ook zwangerschapskwaaltjes met zich mee. Zwanger zijn is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ook obstipatie is een van de ongemakken waar je als zwangere vrouw mee te maken kan krijgt. Jij ook zwanger en last van obstipatie? Dit is wat je moet weten.

Lees ook: Bloedverlies tijdens je zwangerschap: wat is er aan de hand?

Zwanger en obstipatie: wanneer ben je verstopt?

Men spreekt van obstipatie - ook wel verstopping of constipatie genoemd - als je minder dan drie keer per week kan poepen. Geconstipeerd zijn houdt in dat een grote boodschap doen niet soepeltjes verloopt. Poepen lukt niet vaak genoeg en als het wel lukt verloopt het moeizaam. De ontlasting is hard en droog waardoor je flink moet persen. Ook kan het buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Door het harde persen kunnen er aambeien ontstaat. Een zwangerschapkwaal waar 85 procent van de vrouwen last van heeft. No worries, je bent nooit de enige.

Verstopping tijdens je zwangerschap

Zwanger zijn en obstipatie hebben is absoluut geen pretje. Helaas kun je het vaak niet voorkomen. De combinatie zwanger en obstipatie kan ontstaat door een hormonale verandering in je lichaam. De toenemende hoeveelheid van het hormoon progesteron verslapt de spieren in je darmen, waardoor deze trager werken. De grote boodschap blijft langer hangen in je darmen, verliest hier meer vocht, wordt droger en harder en is moeilijker om weg te persen.

Ook je baarmoeder speelt een rol in het onderwerp zwanger en obstipatie. Je darmen worden namelijk verdrukt door je groeiende baarmoeder waardoor ze niet meer optimaal hun werk kunnen doen.

zwanger en obstipatie

Zwanger en obstipatie: oplossingen

Gelukkig is het geen verloren zaak. Er zijn enkele manieren waarop je verstopping als je zwanger bent zo veel mogelijk kunt verhelpen en voorkomen:

Eet en drink bewust

Zwanger en obstipatie? Denk goed om wat je eet en drinkt! Vermijd cafeïne in koffie en thee en drink zoveel mogelijk water (1,5 tot 2 liter per dag). Eet daarna genoeg vezelrijk voedsel als je zwanger bent en obstipatie hebt, dit stimuleert een soepele stoelgang. Denk bij vezelrijk eten aan bruin brood, volkoren pasta, ontbijtkoek, kiwi's en pruimen. 

Blijft actief

Een bootcampklasje pakken? Dat doe je natuurlijk niet (meer) als je zwanger bent. Veel zwangere vrouwen stoppen helemaal met sporten, maar je kunt wel in beweging blijven. In verband met zwanger en obstipatie is het zelfs belangrijk! Actief zijn houdt je darmen in beweging. Beweeg dagelijks een halfuurtje door te lopen, fietsen of zwemmen.

Denk om je wc-houding

Zit niet voorover met je voeten plat op de grond, maar breng je knieën omhoog en leun een beetje naar achteren. Op deze manier is het gemakkelijker voor de ontlasting om richting de 'uitgang' te gaan.

Lees ook: Bevallen in bad: alle voordelen en nadelen