Bevallen in bad: alle voordelen en nadelen

Zwanger door Roos

Tijdens je zwangerschap is nadenken over je bevalling misschien niet iets wat je graag doet. Toch is het daarom niet minder belangrijk. Kies je voor liggend in bed, zittend op een baarkruk of ga je voor een warm bad? Bevallen in bad wordt tegenwoordig steeds populairder. En dat is niet voor niets, want warm water ontspant en verzacht de weeënpijn. Maar hoe werkt bevallen in bad precies en wat zijn de voor- en nadelen?

bevallen in bad

Lees ook: Deze eerste signalen dat je zwanger bent kende je misschien nog niet

Bevallen in bad: de voordelen

Het grote voordeel aan bevallen in bad is dat het warme water je helpt te ontspannen en tevens werkt als een natuurlijke pijnstiller. Daardoor maak je gemakkelijker endorfines aan, waardoor de pijn van de weeën op natuurlijke wijze wordt verminderd. Het voordeel hieraan is dat je tussen de weeën door beter kunt herstellen en beter bestand bent tegen de volgende wee. Vrouwen die bevallen in bad vragen dan ook minder vaak om pijnstillers, dan vrouwen die op een andere manier bevallen.

Een ander voordeel aan het warme water is dat het helpt om de spieren in je buik, bekken en baarmoeder te ontspannen, waardoor de baby beter kan indalen en de ontsluiting sneller gaat. In het water ben je ook gewichtloos en daardoor kun je makkelijker bewegen en een houding aannemen die goed voelt. In bad kun je ook makkelijker op je knieën of hurken zitten, waardoor de zwaartekracht in je voordeel werkt tijdens het proces. Het is vooral een ideale uitkomst voor vrouwen met bekkenpijn of andere lichamelijke klachten tijdens de zwangerschap. 

Ook voor de baby zijn er een aantal voordelen aan bevallen in bad. Als jij ontspannen bent, bouwt de persdrang zich namelijk geleidelijker op. Ook zijn de weefsels in je bekkengebied zachter, waardoor de baby er soepeler langs glijdt. Verder voelt bevallen in warm water vertrouwder voor de baby, omdat deze de warmte van de baarmoeder gewend is. Je kunt dus stellen dat bevallen in bad rustiger is voor je baby.

Kan mijn kindje stikken?

Nee, je hoeft niet bang te zijn dat je kindje geen lucht krijgt tijdens het bevallen in bad. Zolang je baby nog onder water is, krijgt hij zuurstof via de navelstreng. Pasgeboren baby’s hebben trouwens ook een duikreflex: onder water sluit de luchtpijp zich automatisch af.  Pas als je kindje boven water komt, wordt de natuurlijke ademreflex geactiveerd.

Bevallen in bad: de nadelen

Bevallen in bad kan dus heel ontspannen zijn tijdens je bevalling. Toch moet je voordat het zover is wel eerst wat dingen regelen. Je eigen bad is namelijk te klein voor een bevalling, waardoor je een bevalbad moet kopen of huren. En dat is niet goedkoop. Het huurtarief varieert tussen de 100 en 300 euro, afhankelijk van het model wat je kiest. De meeste verzekeraars vergoeden de kosten van het bad niet, dus het is handig dit van tevoren te checken. 

Daarbij moet je thuis wel de ruimte hebben voor zo’n bevalbad. Er moet namelijk genoeg ruimte om het bad heen zijn voor de verloskundige om rond te lopen. Verder moet je vloer het maar kunnen houden, zo’n gewicht van 650 liter water. Tot slot heb je ook kans dat je vanwege complicaties tijdens de bevalling alsnog naar het ziekenhuis moet. Er zijn wel een aantal ziekenhuizen waar een waterbevalling wordt aangeboden. Mocht je woonkamer niet voldoen aan de criteria, dan kun je hier altijd even naar kijken.

Bevallen in bad: ja of nee?

Om te bevallen in bad, zijn er dus zeker een aantal zaken die je van tevoren het beste kunt overleggen met je gynaecoloog of verloskundige. Vanwege alle voordelen die een waterbevalling met zich mee brengt, juichen veel verloskundigen bevallen in bad toe. Toch zijn er een aantal die minder enthousiast zijn over bevallen in bad, bijvoorbeeld omdat ze hier minder ervaring mee hebben of het gevoel hebben minder betrokken te kunnen zijn bij moeder en baby. Goed om te weten: als je zorgverlener je niet wil begeleiden bij een badbevalling, is zij verplicht om een collega te zoeken die dat wel wil doen.

Lees ook: Zwanger en vliegen: hoe zat het ook alweer?

Beeld: iStock