Seks & relaties
Seks & relaties

Zo lang duurt het om over een ex heen te komen volgens een expert

Reageer 0

Na hoeveel tranen, bakken Ben & Jerry's, boxen tissues en Sex and the City-seizoenen kun je zeggen: "Ik ben over mijn ex heen"? Er is natuurlijk geen pasklaar antwoord, want elke situatie en iedereen is anders. Experts geven uitleg.

liefdesverdriet

Lees ook: Zoe (21) heeft extreme haaruitval: 'Vreemden vragen of ik kanker heb'

Rekensommetje

Gedumpt worden, het doet verrekte pijn. Ook als jij de dumper was, kun je maanden (soms) jaren last hebben van liefdesverdriet. Een bekende 'regel' betreft liefdesverdriet is: de helft van de duur van de relatie is hoelang je nodig hebt om over je ex te komen. Stel: je was vijf jaar een setje, dan duurt het tweeënhalf jaar voordat je er bovenop bent. "Voor sommigen kan zo’n regel helpen om hun leven weer structuur en helderheid te geven", vertelt matchmaker Kat Haselkorn aan EliteDaily. "Maar voor veel anderen is er helaas geen exacte tijdsduur op te plakken."

Dumper of gedumpte

Volgens Kat speelt het een grote rol wie de break-up in gang zette. "Als jij degene bent die een einde maakte aan de relatie, heb je meestal iets meer tijd gehad om te wennen aan het idee dat je geen koppel vormt met je partner. Een breuk is in het begin nooit makkelijk, maar jij hebt wel het voordeel dat je al enkele stappen verder bent dan je partner die onverwacht de breuk moet verwerken." Omdat je jezelf al mentaal voor hebt kunnen bereiken, komt de klap minder hard aan.

Het kan er ook voor zorgen dat je je sneller kan openstellen voor een nieuwe vlam. "Degene die het gedaan maakt, heeft waarschijnlijk al maanden kunnen wennen aan de nieuwe situatie, waardoor die al veel verder in het genezingsproces zit en zelfs al klaar is om verder te gaan tegen de tijd dat je werkelijk uit elkaar gaat", verklaart datingcoach en relatietherapeute Samantha Burns. "Meteen nadat je uit elkaar gaat een Tinderprofiel aanmaken? Helemaal niets om je over te schamen. Het kan zelfs net zijn wat je nodig hebt om het hoofdstuk met je ex af te sluiten en verder te gaan."

Rustig aan

Maar wat voor de een geldt, hoeft niet voor de ander te gelden. Er is geen fout of goed als het gaat om herstellen van een relatiebreuk. "Onze harten breken en genezen allemaal op een unieke manier. Er bestaat dus ook geen juiste of foute manier om ermee om te gaan", licht Kat Haselkorn toe. Haar advies is om vooral naar je eigen gevoel te luisteren. Kun je jezelf nog lang niet zien met een ander? Geen probleem, neem tijd om weer tot jezelf te komen. "Doe wat voor jou het best aanvoelt, of dat nu een dag is, drie weken, zes maanden of twee jaar is."

Lees ook: Heb je een relatie? Stellen die dít gemeen hebben zijn het gelukkigst

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen