Mama / Kinderen

LeZeres

Bio Bebo - Barbara den Hollander Bio Bebo - Barbara den Hollander Oprichter Bio Bebo
  • 0whatsapps
  • 0mails
  • 1reacties
  • 0favorieten
  • 0volgers
Kinderen

SCHOOLTUINEN

Sinds jaar en dag worden Amsterdamse schoolkinderen er op initiatief van de gemeente op uit gestuurd om een eigen moestuin te verzorgen: de schooltuin. Met de hele klas gaan ze een keer per week op pad om hun tuintje te verzorgen, meestal gelegen aan de rand van de stad. 

 

Takke dure tuinbordjes

Een vast onderdeel van de schooltuintjes is het in elkaar knutselen van een eigen naambordje voor in je tuintje. En daar moet zeker niet te licht over gedacht worden. Mocht je denken daar met een houten paaltje, dito plankje en zwarte edding vanaf te komen, girl are you wrong! Er wordt ten eerste verwacht dat het paaltje inclusief bordje de juiste afmetingen heeft (niet te kort, want dan steekt het niet boven je plantjes uit, niet te lang want...tja dat weet ik eigenlijk niet meer, maar ook daar zal ongetwijfeld een goede reden voor zijn). Ten tweede moet het bordje gemaakt zijn van watervaste materialen. Ofwel er wordt gewerkt met hyper moderne (lees: takke dure) waterdichte houtsoorten, ofwel er moeten minstens 30 lagen lak aan te pas komen om het geheel te beschermen tegen de verwachte sneeuw-, hagel-, en regenbuien. Ten derde moet het geheel er ook nog een beetje knap uitzien. 

 

Strak gelakte reuzenwortels

In voorgaande jaren zagen wij oudere schoolgenootjes al op het schoolplein verschijnen met zorgvuldig gefiguurzaagde aarbeienbordjes, met plastic bloemen behangen kunstwerken en strak gelakte houten reuzenwortels. Wij kozen voor een stuk hout dat we bij het vuilnis vonden, met de bedoeling het te transformeren tot een roze cupcake, compleet met opgeplakte dropjes, afgewerkt met glitter en uiteraard voorzien van de benodigde laklagen. Wekenlang brainstormden we over ons toekomstige kunstwerk. Gaandeweg ontdekten we enkele complicaties: we hadden geen figuurzaag, het stuk hout was eigenlijk te smal en tevens niet geschikt om op te schilderen. Het feit dat we ons dit realiseerden twee dagen voordat het bordje af moest zijn, hielp niet echt mee. Nu maar hopen dat zwarte edding met een laag haarlak erover de ergste regenbuien zou overleven. 

Saatjes en stekkies

Eenmaal op de tuinen (ja zo heet dat "op de tuinen") vertelt de rasechte Amsterdamse schooltuinmeester de kinderen vol enthusiasme over "saatjes', "stekkies", "snoeiuh" en "sproeiuh". Week aan week staan de kinderen tot in hun enkels in de modder om penen te planten, basilicum te bewateren of onkruid te verwijderen. Tot aan de zomervakantie wordt er vooral hard toegewerkt naar de oogst, die vanaf september mag worden binnengehaald. 

Daarover volgende keer meer.

 

Liefs, Barbara

Oprichter Bio Bebo, dé webshop voor biologische babyvoeding

www.biobebo.nl

facebook.com/biobebo.nl

instagram.com/biobebo.nl