3 manieren waarop je slaapkamer jouw slaap beïnvloedt

Lichaam door Roos

Hoewel slapen het allerlekkerste is wat er bestaat, wordt iedereen wel eens wakker met het gevoel totaal niet uitgerust te zijn. En dat terwijl je wel gewoon lang genoeg hebt geslapen. Misschien wordt het dan eens tijd om met een kritische blik naar je slaapkamer te kijken. Welke kleur heeft ‘ie, is het er te warm en lucht je de boel wel vaak genoeg door? 

1. Kleur

De kleuren in je slaapkamer hebben invloed op je slaapkwaliteit. En dan met name de kleur van de muren. Eerder onderzochten we al welke kleuren het beste zijn en dat bleken donkerblauwe tinten. Blauw geeft een gevoel van kalmte, vrede en veiligheid, omdat het veel in de natuur voorkomt (denk aan zee en lucht). Volgens Feng-Shui zou je hart minder snel kloppen en je bloeddruk dalen als je je begeeft in een blauwe ruimte. Uit onderzoek van Travelogde bleek ook dat gasten die in een blauwe kamer verbleven langer uitsliepen. 

2. Temperatuur

Het beste kun je de verwarming uitzetten wanneer je gaat slapen. Zorg dat het niet te warm is in je slaapkamer, want de ideale slaaptemperatuur ligt tussen de 15 en 17 graden. Koud? Welnee, je hebt een lekker dekbedje om je lichaam warm te houden. Bovendien daalt je lichaamstemperatuur wanneer je slaapt. In een (te) warme kamer heeft je lichaam het daar moeilijk mee, waardoor je onrustig slaapt of überhaupt de slaap niet kunt vatten. Wil je niet. 

3. Frisse lucht

Het klinkt vrij logisch dat een muffe kamer niet bepaald bevorderend is voor je nachtrust. Toch vergeten veel mensen om de boel vaak door te luchten. Je hersens hebben frisse lucht nodig, dus zorg ook dat je altijd een raampje open hebt wanneer je slaapkamer klein is. Je zult merken dat je ’s ochtends frisser en beter uitgerust wakker wordt. 

Lees ook: 6 manieren om gegarandeerd de hele nacht door te slapen