Lifestyle / Sport & gezondheid

LeZeres

Orsi Orsi
  • 0whatsapps
  • 0mails
  • 0reacties
  • 0favorieten
  • 0volgers
Sport & gezondheid

5 delightful tips van Ayurveda voor een happy winter

Last van winterblues, droge huid, stijve spieren en gewrichten? Ben je in een staat van winterslaap terecht gekomen? Hoe maak je van de grijze dagen een pure winter delight? Ayurveda - de wetenschap van het leven - heeft een paar tips voor jou.


Late herfst en vroege winter is een tijd voor Vata (droog, koud en luchtig). Kapha (nat, koud en zwaar) bouwt langzaam op in je lichaam tijdens de winter periode. Door de droge en lichte natuur van Vata is het belangrijk in de winter om je lichaam te aarden en te voeden.  


Heb je geen idee wat Vata of Kapha is? Ayurveda ziet alles als een combinatie van 5 basis elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. We zijn allemaal geboren met een van de 3 basis constituties/lichaamstype’s. Vata is een combinatie van ether en lucht. Kapha is een combinatie van aarde en water. Pita is een combinatie van vuur en lucht. Het is een eenvoudig systeem, dat helpt om je basis natuur te begrijpen en je lichaam in evenwicht te houden ondanks de constante veranderingen in je omgeving. 


Wat adviseert Ayurveda voor jou voor de wintertijd? 


1. Begin je dag met een heerlijke zelf-massage met sesam olie. Sesam olie is perfect om Vata te verminderen: rijk, verwarmend en wat zwaarder (dan bijvoorbeeld cocos olie). De massage maakt oxytocine vrij - het geluks-knuffel hormoon. Je voelt je meteen gelukkiger en vrediger. Je huid en je gewrichten zijn zo dankbaar voor deze natuurlijke voeding. Ga daarna douchen en geniet van de gouden gloed van je huid en de zachtheid van binnen en buiten.


2. Heb je moeite om op te staan in de ochtend? Je lichaam probeert iets aan jou vertellen… We hebben allemaal meer rust nodig in de wintertijd. Respecteer je natuurlijk ritme. Ga op tijd naar bed en blijf wat langer slapen als je dat kan permitteren. Volgens Ayurveda hoef je in de winter niet voor 7 uur op te staan. Jij voelt je meer geaard en in evenwicht als je voldoende rust neemt. 


3. Hou jezelf warm en breng kleur in je leven! Laat rode en oranje kleren je winterdagen opvrolijken. Vergeet niet om je hoofd, nek en oren te bedekken ! We zijn veel warmte kwijt door het hoofd. 


4. Probeer geen topsport prestaties te leveren in de winter. Dit is niet de tijd om je persoonlijke best te verbeteren. Ga wandelen in de natuur met vriendinnen en geliefden. Wandelen houdt je lichaam zacht in beweging. Het brengt jou in contact met moeder aarde en je natuurlijke ritme. Yoga is ook perfect voor deze tijd. 


5. Vergeet salades! Veel te koud voor deze tijd! Het is de tijd voor warme en zwaardere gerechten. Stampot is niet voor niets een traditie! Aardappelen, zoete aardappelen, wortels, bieten zijn voedend, aardend en natuurlijk zoet. Precies wat ons lichaam nodig heeft in de winter. Eet alles met mate. 


In het kort: Luister naar je lichaam en wees lief voor je zelf! Have a happy winter! <3