Griezelig: de traditie van confetti gooien heeft een bloederig verleden

De maatschappij door Roos

Al sinds we ons kunnen herinneren vieren we feestelijke momenten door dingen naar elkaar te gooien. Bij bruiloften gooien we met rijst en bij verjaardagen en vieringen confetti. Het is zo’n normale zaak, dat je vast niet zou verwachten dat het eigenlijk een heel luguber verleden heeft…

Terug naar de oertijd

Die lugubere oorsprong is onderzocht door professor Graham Burnett van de Pinceton Universiteit. Aan Vismodo vertelt hij dat de traditie ver terugstamt naar de oertijd. Toen gooiden stammen tijdens bloedoffers en slachtingsrituelen dingen als zaadjes of graan naar een dier, vlak voordat het geslacht zou worden. 

Lees ook: Wanderlust? Dit zijn de engste plekken ter wereld

Bloedoffers en slachtigsrituelen

En het was geen vriendelijk gebaar om afscheid te nemen, maar eerder agressief, aldus Burnett. Het gooien van dingen naar het dier voordat het geslacht werd, creëerde een gevoel van samenhorigheid in de stam. Creepy fact: het was niet altijd een dier dat op de offerplank lag.. Een ongelukkige gevangene was soms ook de sigaar. Het vermoorden van dieren en vijanden was nu eenmaal essentieel om te overleven en na het ritueel zat men vol adrenaline om op pad te gaan voor de jacht. 

Na het lezen van dit verhaal denk je vast wel twee keer na voordat je een confetti popper richt op de jarige job. 

Lees ook: Say what? De acteur die horrorclown in IT speelt is eigenlijk best knap