Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Maxine (46) kreeg oogbalkanker: 'In de kerk rolde mijn oog eruit'

Reageer1 0

Als tiener vocht Maxine Turley (46) tegen een zeldzame vorm van kanker aan haar oog. Hoewel ze de strijd won, hield ze flinke schade aan haar oogkas over en op haar dertigste moest ze haar oog alsnog laten verwijderen. Ruim vijftien jaar later worstelt ze nog steeds met operaties om haar oog te herstellen: “Ik wil er normaal uitzien voor mijn kinderen”, vertelt ze aan Daily Mail.

Ze durfde niet meer naar school

Toen Maxine twaalf was kreeg ze Rhabdomyosarcoom (RMS), een zeldzame vorm van kanker, aan haar oog. Ze onderging radiotherapie en 18 maanden intensieve chemotherapie, waardoor al haar haar uitviel. Ze schaamde zich zo erg dat ze niet meer met haar klasgenoten met de bus naar school durfde. Maxine: “Ik was bijna dertien jaar en ik werd me net bewust van mijn uiterlijk, toen al mijn haar ineens uitviel.” Haar vader haalde haar elke dag op van school, omdat ze niet over straat durfde met een shawl om haar hoofd.

Oog verwijderen

Ondanks dat Maxine de kanker als tiener overwon, bleef er een flink litteken op haar ooglid zichtbaar. Ruim vijftien jaar later begon haar oog opnieuw pijn te doen. Ondanks de dokters niet wisten waardoor het kwam, moest Maxine haar oog op haar dertigste laten verwijderen. 

Ze herinnert zich nog hoe ze met een groot verband om haar hoofd uit de operatie kwam. Maxine: “Ik heb me nog nooit zo slecht gevoeld als toen.” Een liposucties uit haar been om haar oogkas op te herstellen mislukte, waardoor ze een paar weken veel pijn had. Pas na vijf maanden zou ze een prothese aan haar oog krijgen. Een oogkapje vond ze in die periode te opvallend, waardoor ze soms met een zonnebril over straat ging maar vaak niets droeg om het gat in haar oog te verbergen. 

Lees ook: Rosalynn (33): 'Ik ben 19 jaar lang bijna elke dag verkracht door mijn stiefvader'

Oog vastplakken met wimperlijm

Het plaatsen van de prothese bleek niet eenvoudig, omdat de chemo die ze als tiener had ondergaan haar oogkas had beschadigd. Toen het eindelijk gelukt was, werd de prothese alsnog afgestoten in 2015 doordat haar ooglid zich steeds verder terugtrok. 

Maxine: “Ik herinner me dat mijn oog er een keer uit viel toen ik in de kerk was. Ik schaamde me zo erg.” Ze bereikte een punt waarop haar oog zo slecht bleef zitten, dat ze zich gedwongen voelde wimperlijm te gebruiken om het oog vast te plakken tot haar nieuwe ziekenhuisafspraak. De dokters bedachten een oplossing om haar ooglid te herstellen met huid vanuit haar lip. Pas na twee keer was de operatie gelukt. Hoewel Maxine achterbleef met veel zichtbare littekens. 

Iedereen staart

Maxine: “Overal waar ik kom staren mensen naar me. Vooral kinderen. Die komen gewoon naar me toe en vragen wat er met mijn oog is gebeurd.” Sommige dagen zijn moeilijker dan anderen voor Maxine. “Laatst kwam een klasgenootje van mijn zoon naar me toe en zei: ‘jouw oog is anders’. Ik ben huilend weggelopen. Ik wil niet dat mensen iets tegen mijn kinderen zeggen dat ze van streek maakt.” 

“Ik doe het voor mijn kinderen”

Maxine heeft inmiddels acht protheses versleten in de hoop er normaal uit te zien voor haar kinderen. “Helaas trekt mijn ooglid zich nu weer terug, waardoor het moeilijk is de prothese op zijn plek te houden. Momenteel sta ik op een lijst voor een operatie om mijn ooglid te herstellen.” 

Maxine zegt dat ze alle operaties voor haar kinderen ondergaat. “Ik wil niet dat mijn kinderen gepest worden om hoe hun moeder eruit ziet. Ik wil eruit zien als alle andere moeders op het schoolplein. Voor mijn kinderen, niet voor mezelf.”

Lees ook: Alex werd verkracht door sugardaddy: ‘Hij zou krijgen waar hij voor had betaald'

Reageer1 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er is 1 reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst

  • RATUMATU

    kinderen kunnen zo juist ook te leren dat niet alle moeders perfect zijn en ze kan aan de kinderen vertellen van haar oog. dat is beter dan doen alsof het niet bestaat

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen