Weer extreme zwangerschapsmisselijkheid (HG) voor Kate Middleton, wat is het?

Zwanger door Michelle Bakker

Vanmorgen bereikte ons het in- en inzoete nieuws dat Kate Middleton zwanger is van haar derde kind. Goed nieuws voor het Britse koningshuis, maar voor Kate een loeizware tijd. Net als bij haar voorgaande zwangerschappen lijdt zij namelijk aan Hyperemesis Gravidarum, oftewel HG. Dit staat in de officiële kennisgeving van Kensington Palace. Maar wat betekent het precies als je aan deze ernstige aandoening lijdt? 

Kate Middleton heeft voor de derde keer HG tijdens haar zwangerschap.

Wat is HG?

Misselijk zijn tijdens je zwangerschap is niets geks: de gierende hormonen kunnen ervoor zorgen dat je, met name in de eerste maanden, last kunt hebben van ochtendmisselijkheid. Maar liefst 60 tot 70% van alle zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Bij HG is het net even anders, dit wordt gezien als een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Zo erg zelfs, dat uitdroging, veel gewichtsverlies en ondervoeding het gevolg kunnen zijn. Eten tijdens je zwangerschap wordt dan namelijk een hels karwei, omdat je altijd misselijk bent. Bij 1-2% van alle zwangere vrouwen komt dit voor.

Lees ook: FOTO'S: 20 jaar David en Victoria Beckham door de jaren heen

In eerste instantie kun je nog niet in de gaten hebben dat je HG hebt, je bent enkel misselijk zoals anderen ook misselijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap. Maar naar mate de weken voorbijgaan, wordt de misselijkheid bij HG alleen maar erger, terwijl 'reguliere' zwangerschapsmisselijkheid normaal gesproken na een maand of drie stopt. Deze misselijkheid kan vanaf de eerste week tot aan de bevalling aanhouden (!). 

Bij HG kun je tot wel 60 keer overgeven per dag.

Dit zijn de symptomen van HG

HG gaat met veel braken gepaard. Zo erg zelfs, dat je wel tot 60 keer (!) per dag kunt overgeven. Niet zo gek dus dat ondervoeding en een tekort aan vitamines op de loer liggen en ook voor uitdroging moet goed opgelet worden. Door HG kun je ook nog eens ernstig vermoeid raken en bij deze aandoening komt hoofdpijn ook veel voor. Vrouwen met HG worden vaak intensief begeleid en onder de loep gehouden bij het ziekenhuis, maar er zijn gevallen bekend van zulk ondragelijk lijden dat er voor abortus is gekozen. Heb je eenmaal HG gehad, dan heb je ook nog eens grote kans (90%-95%) dat je het bij een volgende zwangerschap weer krijgt. Hoe heftig?! Arme Kate... Hopelijk krijgt ze de best mogelijke verzorging die er is!

Lees ook: 37 x bizarre regeltjes en gebruiken in het Britse koningshuis