Wat gebeurt er nu écht met je huid wanneer je verbrandt?

Lichaam door Redactie Ze.nl

Verbranden is slecht voor je, tot zover dingen die je al wist. Suns out? Zonnebrands out! Want niet meer insmeren is al jaren geleden uit de mode geraakt. Toch kan het altijd een keer gebeuren dat je onverhoopt toch iets te lang onbeschermd in het zonnetje vertoeft en moet 'dealen' met de rode huid die daarmee gepaard gaat. Pijnlijk, en zeker ook niet bepaald erg charmant. Maar wat gebeurt er precies met je lichaam als je huid verbrandt door de zon? 

Ziek door de zon

Kort gezegd is verbranden een reactie van jouw huid op de UV-stralen van de zon. Deze reactie uit zich door middel van een rode huid die trekkerig aanvoelt, kan jeuken en soms zelfs blaren met zich meebrengt. Bij een erg heftige verbranding kan het zelfs nog erger worden: duizelig- en misselijkheid, koorts, rillingen of hoofdpijn en veel blaren kunnen dan een naar gevolg zijn. Pijnlijk, maar gelukkig gaat het weer over. 

Melanoom

Toch kan een flinke verbranding zeker gevolgen hebben op de langere termijn, en dan hebben we het niet alleen over rimpels. Kinderen en jongeren die flink verbranden met blaren als gevolg hebben later al dubbel (!!!) zoveel kans op een melanoom, de meest agressieve en dodelijkste vorm van huidkanker. In Nederland komt deze vorm van huidkanker steeds vaker voor. Om een beeld te schetsen: in 2014 waren er 53.000 nieuwe gevallen, bijna vier keer zoveel als in 1990. De stijging komt vooral door ons 'zongedrag'.

Smeren, smeren, smeren

Zo belangrijk. En dan bedoelen we met grote hoeveelheden, en zo vaak mogelijk - één keer per dag is echt te weinig. En vergeet daarbij je oogleden, lippen, tenen, oren, voeten, knieholtes en hoofdhuid niet, die worden dikwijls (onterecht!) overgeslagen. Nog beter? Jezelf goed bedekken. En laat die zonnebank voortaan ook achterwege: gebruik liever een zelfbruinende crème of overweeg een spraytan. Echt: je bent jezelf er later dankbaar voor.

Lees ook: Verbrand? Dit middeltje werkt veel beter dan aftersun