Lifestyle / Wonen

LeZeres

Merel Merel ik ben Merel
11
  • 4whatsapps
  • 4mails
  • 0reacties
  • 0favorieten
  • 1volgers
Wonen

Wonen in een dorp op de Veluwe

Vanmiddag fietste ik tussen de heidevelden in en besefte me hoeveel mazzel ik heb om hier te wonen. Mijn hele leven woon ik al rond de Veluwe. Vroeger toen ik klein was vond ik het verschrikkelijk, al die bomen is toch helemaal niks aan. Nee ik wilde liever de zee in mijn woonomgeving. Nu vind ik de zee nog steeds geweldig maar hoef ik niet aan zee te wonen. Nee liever woon ik op Veluwe, en het allerliefste in het dorp waar ik nu een jaar woon. 

Elke dag verbaas ik mij erover hoe snel ik overal ben, in het bos ben ik op de fiets in 10 minuten. Wil ik koeien zien en boerderijen hoef ik nog geen 10 minuten te fietsen. Wil ik naar de schaapskooi en heide zien, moet ik daarvoor 20 minuten fietsen. Wil ik boodschappen doen bij een normale supermarkt, dan doe ik daar 5 minuten over met de fiets. Vrienden wonen bijna allemaal dichtbij en familie woont ook niet ver weg. Het enige wat iets verder weg is, is mijn werk waarvoor ik 20 minuten in de auto zit. Het dorp heeft bijna alles wat je nodig hebt om te leven.

Ik hou van de natuur om mij heen. Vind het heerlijk om te gaan wandelen of te gaan fietsen. En heel soms zie je zelfs nog wild. En ook al zie ik ze vaker dan mensen uit de stad, toch ben ik vol verwondering aan het kijken. Vooral herten vind ik mooi met hun grote gewei. Maar ook zwijnen hebben we in overvloed. Regelmatig lopen ze hier ook door de woonwijk heen. De heidevelden nu volop in bloei, hoe mooi is dat. En ik kan het weten en er iedere dag heen. Ik hou van de geur van dennenbomen en ieder seizoen heeft weer een andere geur. Als de boeren hebben gegierd over het land, daar kan ik heel gelukkig van worden. Net zoals van de geur van net gemaaid land. De geluiden van de maissnijder doen mij weer denken aan oktober en zo heeft ieder seizoen zo ook zijn geluiden. Ik kan zelfs genieten als ik het voorjaar gewekt word door vogels, ik heb liever vogels dan auto's. 

En toch toen ik hierheen verhuisde moest ik wel een beetje wennen. Zo heeft ons dorp geen treinstation wel een paar buslijnen die lang niet overal komen. Ik verbaasde mij erover dat ik de auto gratis kon parkeren als ik naar het dorp wilde. En dat ik niet blut was aan parkeren. En toen ik naar de markt ging vroeg ik mij af waar de rest van de kramen waren. Bleek het al de complete markt te zijn. Ik werd verrast door de drukke dorpsavonden die iedere zomer plaatsvinden. Iedereen zo gezellig en in voor een praatje, er waren zelfs geen opstootjes. Uitgaan is hier ook relaxt er zitten 2 kroegen in het dorp waar iedereen elkaar kent. En volgens mij hebben ze zelfs geen beveiligers bij de deur staan omdat dat toch niet nodig is. De kroegbazen kennen je en weten zelfs wat je graag drinkt. Wel even wat anders met de stad waar 3 beveiligers voor iedere deur staan.

En natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen aan het hier wonen. Voor mijn werk moet ik altijd met de auto reizen. Mij lijkt het ideaal om ook eens op de fiets te gaan. Helaas zou ik dan ruim een uur onderweg zijn. Daarnaast vind ik het een raar idee dat hier geen ziekenhuis is. Heus wel dichtbij genoeg maar stel dat er nu 10 mensen een ambulance nodig hebben en naar het ziekenhuis moeten dan hebben we wel een serieus probleem. In de stad natuurlijk ook maar dan ben je wel sneller in het ziekenhuis. Wat ook een nadeel zou kunnen zijn is dat je hier niet uitgebreid kan winkelen. De standaard winkels zitten er grotendeels maar veel kledingwinkels weer niet. Dus moet je of naar de stad of online winkelen.