Is het gezonder als je drol blijft drijven of als je drol zinkt?

Lichaam door Redactie Ze.nl

Inspiratie voor artikelen haal je als redacteur letterlijk o-ver-al vandaan! Zo zat een van Ze.nl's schrijvende krachten deze week op het toilet voor een grote boodschap, waarvan de ene helft bleef drijven, en de andere helft zonk. Nu weten we allemaal dat je ontlasting van alles kan zeggen over je gezondheid, maar wat zegt het dan als de boel aan de oppervlakte blijft drijven? Of als hij juist direct naar de bodem zinkt? Het zijn de vragen des levens, en dus dook de betreffende (anonieme) redacteur in deze geurende kwestie en zocht het voor jullie uit. 

Extra lucht en winderigheid

In principe is het gezonder als je versgeperste drol direct naar de bodem zinkt. Hij hoort in ieder geval niet te plakken en eigenlijk hoort je poep ook niet te drijven. Doet 'ie dat wel? Dat maakt meestal geen drol uit (ha-ha), maar het kan wel iets zeggen over je dieet. Zo worden onoplosbare vezels, tarwezemelen, of voedingsmiddelen die winderigheid veroorzaken (zoals kunstmatige zoetstoffen of zetmeel) moeilijker verteerd door je lichaam. Dit tast de kwaliteit van je poep aan. De eerdergenoemde voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je poep overtollig gas bevat. Deze extra lucht zorgt ervoor dat de ontlasting lichter wordt en waardoor je drol, jawel, blijft drijven.

Lactose-intolerantie en glutenallergie

Ook lactose-intolerantie en glutenallergie kunnen oorzaken zijn van een drijvende drol. Weet je bijvoorbeeld dat je gevoelig bent voor gluten of lacose? Dan hoef je niet meteen bang te zijn als je poep blijft drijven. Je weet dan dat je iets eet waar je lichaam niet aan gewend is. Toch kan drijvende poep ook duiden op iets ernstigers, bijvoorbeeld een verhoogde hoeveelheid vet in je ontlasting. Dit kan komen doordat je lichaam voedingsstoffen niet voldoende verwerkt. 

Conclusie: experimenteer met je dieet en houd in de gaten wat het doet met je ontlasting. Blijven de drollen drijven? Dan is het slim om je huisarts te bellen.