Lifestyle / De maatschappij

LeZeres

Merel Merel ik ben Merel
11
  • 4whatsapps
  • 4mails
  • 0reacties
  • 0favorieten
  • 1volgers
De maatschappij

Tussen gelukkig en ongelukkig

Bestaat er iets tussen gelukkig en ongelukkig? Ik vroeg het mezelf af of dat bestaat. Want ik ben niet altijd overdreven blij of overdreven verdrietig. Nee soms gaat het gewoon oké, niet extreem positief maar ook niet extreem negatief. Wat dat is weet ik ook niet maar over het algemeen ben ik tegenwoordig gewoon tevreden. Ik heb een dak boven mijn hoofd, een goede relatie, leuk werk en ik heb een toekomstperspectief. 

De verantwoording ligt bij je jezelf.

Natuurlijk ben ik weleens diep ongelukkig geweest. Zo ongelukkig dat ik mezelf afvroeg of ik ooit nog gelukkig kon worden. En als ik eenmaal heel gelukkig was kon ik me niet voorstellen ooit zo ongelukkig te zijn. De eerste 4 maanden van het jaar was ik vooral ongelukkig. Doordat ik zelf niet lekker in mijn vel zat, maar ook door een aantal nare gebeurtenissen. Maar de enige die iets aan dat gevoel kon doen was ik zelf. Het is de manier hoe je met gevoelens en gebeurtenissen omgaat. De verantwoording bij jezelf leggen en niet bij een ander. Want alleen jij kan jezelf gelukkig maken en niemand anders. En ja dit zegt iemand die depressief is geweest. 

Ongelukkig zijn.

Het leven is vallen en weer opstaan en zo al het altijd blijven. Aangezien we dit weten kunnen we het maar beter accepteren dat het leven zo is dan telkens verrast zijn. En natuurlijk gebeuren er vervelende dingen in ons leven. Er zullen mensen overlijden, er zal weleens ruzie zijn, we kunnen onze baan kwijt raken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar ben je dan per se ongelukkig? En ben je dan ineens altijd ongelukkig? Ik snap dat je echt niet blij bent als je partner overleden is. Ik zou me het zelf niet voor kunnen stellen. En natuurlijk zou ik de volgende dag niet vrolijk rondrennen. Maar ik zou wel dankbaar zijn voor de momenten die ik meegemaakt zou hebben. 

Alles voor de wind.

Het tegenovergestelde zijn de enorm gelukkige momenten. Die momenten dat alles voor de wind gaat. De dag dat je gaat trouwen lijkt mij zo'n dag. Maar ook de dag dat je zwangerschapstest positief is of de geboorte van je kinderen. Allemaal hele gelukkige momenten. Momenten die op dat moment het negatieve overspoelen. Gelukkig want zo kunnen we genieten van de mooie momenten en stilstaan bij de mindere momenten.

Tussen gelukkig en ongelukkig.

Maar zit daar nog iets tussen? Ik denk van wel. Dat blije gevoel dat je krijgt als je huis vol zit met vrienden of als je workout bij de sportschool lekker ging. Voorbeelden van momenten die je blij maken en zorgen dat je aan de bovenkant van de lijn tussen gelukkig en ongelukkig zit. En daar moeten we juist voor waken dat we ook eens aan ons eigen denken. Dat we eens stilstaan hoe we ons voelen. 

Als ik een drukke periode heb, ben ik niet ongelukkig. Maar ik heb wel even wat minder tijd om te genieten en wat meer aan de bovenkant van gelukkig en ongelukkig te zitten. Daarom plan ik bewust tijd in voor mezelf. Zo kan ongelukkig mij niet meeslepen en blijf ik lekker in balans.