De metroman

Zij/hij door Daphne Troost

Terwijl ik richting de voordeur van een vriendin loop zie ik een brommer voor de deur staan. Eentje die ik voorheen nog nooit heb opgemerkt. Hij is gehuld in blauwe verf met witte accenten. Een typisch vrouwen ding. Ik druk op de deurbel en mijn vriendin doet open. ‘Wat een leuke scooter heb je!’, zeg ik meteen. ‘Oh joh, die is van mijn vriend haha. Dex is echt een metroman.’

De metroman. We hebben het over de man die ’s ochtends zijn gezicht insmeert met crème. De man die op de hoogte is van de laatste mode en zijn oksels scheert. Als je zou zeggen dat een oerman rechts op de schaal zou staan en een ijdele man links, kun je wel zeggen dat onze Nederlandse mannen steeds meer naar links aan het verschuiven zijn. Ha, een man die zijn oksels scheert, daar had je 20 jaar geleden niet mee moeten aankomen. Maar wat vindt de vrouw daarvan? 

Ik houd van de vrouw, eerlijk waar, maar we vinden altijd wel wat om over te klagen. Een man die te ijdel is, is een no-go. Want de hele tijd in de spiegel staren, dat is toch nergens voor nodig? Ook als hij er te onverzorgd uit ziet hebben we een mening, want dan kan hij niet mee naar een chic restaurant. Wat zijn we toch lastig. Gelukkig hebben mannen er niets van. En dat mag. Want een man is een man en daar houden we van. Mijn vriend is een metroman wanneer hij wilt. Als ik wil dat hij me helpt met shoppen, is de metroman weg. Staat ‘ie buiten te wachten met een verveeld gezicht. Ach, ik kan het hem ook niet kwalijk nemen. Alhoewel ik op dat moment zeg dat hij wel een wat ‘actievere-shophouding’ mag hebben. Nu ik er zo op terug kijk kan ik er wel om lachen. Een man houdt niet van shoppen, ook al is het een (halve) metroman. 

Ik pleit voor een middenweg. Een tikkeltje ijdel is geen probleem. Laat de man op een vrouwen scooter rijden als hij dat wilt. En een crèmetje ook geen probleem. Maar die oksels, tja, daar ben ik nog niet over uit.