Zorgt de Night Shift-modus van je iPhone echt voor een betere nachtrust?

Lifestyle door Annelot

Als je in het bezit bent van een iPhone, dan ken je de Night Shift-modus vast wel. Deze functie zorgt ervoor dat de kleuren van je beeldscherm na zonsondergang een warmere tint krijgen. En dat zou dan weer moeten zorgen voor een betere nachtrust. Maar zorgt de Night Shift-modus er echt voor dat onze hersenen denken dat het tijd is om te slapen? Of kunnen we ze hiermee helemaal niet voor de gek houden?

Veel studies tonen aan dat het blauwe licht van schermen ervoor zorgt dat mensen minder snel in slaap vallen. Je hersenen gaan door elektronisch licht namelijk denken dat het nog volop dag is en maken geen melatonine aan. Laat dit nu net het stofje zijn dat je nodig hebt om je slaap te regulieren. Toen Apple deze studies zag, besloten ze met een nieuwe functie te komen. En dat was de geboorte van de “Night Shift”.

Maar hoewel experts zeggen dat het theoretisch kan kloppen dat we beter in slaap komen door de functie, is er nog geen studie geweest die het heeft aangetoond. Daarnaast blijven je hersenen natuulijk ook actief door alle nieuwe informatie die het te verwerken krijgt terwijl jij door je tijdlijn scrolt. Het is dus vooralsnog een goed idee om je telefoon een uur voordat je gaat slapen zo min mogelijk te gebruiken. Zo kun je beter ontspannen en kom je ook sneller in slaap.

 

Lees ook: Deze carrièreswitches kun je ook nog na je dertigste maken