Tips om een jetlag tegen te gaan

Reizen door Noortje

Verre reizen zijn heerlijk. Even helemaal bijkomen, jezelf onderdompelen in een nieuwe cultuur en vooral genieten van de omgeving. Eén minpuntje: die jetlag! Soms duurt het wel een week voor dat je helemaal gewend bent aan een nieuwe tijdzone. Wanneer je dan net een dag het nieuwe ritme gewend bent, vlieg je weer je eigen tijdzone in en begint het feestje opnieuw. Er bestaat helaas geen wondermiddeltje tegen jetlags. Gelukkig kun je je voor, tijdens en na je vliegreis met deze tips goed voorbereiden. Het zal je jetlag niet helemaal laten verdwijnen, maar in ieder geval een stuk minder maken!


- Begin al van te voren met de voorbereidingen. Pas je slaapritme al wat aan aan de tijdzone waar je naar toe reist. Alvast een paar dagen van de voren twee uurtjes eerder op staan of juist later gaan slapen dus!

- Vlieg je naar het oosten? Dan lever je uren in. Het is daarom moeilijker om je ritme aan te passen dan wanneer je naar het westen reist. Bereid je dus extra goed voor bij een trip naar het oosten.

- Probeer in het vliegtuig alleen te slapen als ze dat op de plaats van bestemming op dat moment ook doen. Soms kan dit lastig zijn als het in Nederland nog lang geen nacht is. Gebruik daarom goede oordoppen en een slaapmasker. Lukt het echt niet? Dan kun je een natuurlijk slaapmiddel zoals Melatonine kopen.


- Probeer juist wakker te blijven wanneer je 's avonds aankomt op je bestemming. Zo pas je je makkelijker aan het nieuwe ritme aan.

- Drink geen alcohol bij een nachtvlucht. Je zou denken dat dit slim is wanneer je moet slapen. Think again! Door alcohol val je in een lichte, onrustige slaap. Daarbij komt dat je van alcohol vaak moet plassen. Niet heel bevorderlijk voor je nachtrust en dus je jetlag.

- Zorg dat je ook geen koffie drink wanneer je graag wil slapen. Koffie is juist wel handig wanneer je nog een paar uurtjes wakker moet blijven.


- Drink water. Water voorkomt uitdroging, waar je jetlag alleen maar slechter van wordt. Uitdroging tijdens de vlucht kun je nog dagen lang merken!

- Plan de eerste twee dagen van je reis (zo goed als) niks in. Op deze manier geef je jezelf de tijd om rustig aan het nieuwe ritme te wennen.

- Doe alsof je de nieuwe tijdzone gewend bent. Zet van te voren je horloge op de nieuwe tijd en denk er geen seconde meer over na hoe laat het in Nederland is. Eet op normale tijden, sta op tijd op en ga niet te laat slapen. Op deze manier zal je lichaam zich sneller aanpassen.


Bron, bron, bron, bron, bron