Eindelijk weten we hoe het jojo-effect werkt

Eten door Mariëlle

Je bent kilo's afgevallen, maar hoe je het ook wendt of keert, nadat je bent afgevallen komt er altijd weer wat bij. Niet altijd hetzelfde gewicht als eraf is gegaan, maar altijd wel iets, en als je echt pech hebt kom je zelfs meer aan. Vrij slecht nieuws. Het goede nieuws in dit verhaal is: je kunt er niks aan doen.



Wetenschappers aan de Universiteit van Maastricht hebben onderzoek gedaan naar een eventueel verband tussen stress in vetcellen en de kans dat je na het afvallen opnieuw aankomt (het jojo-effect). Onze geest kan het vet wel graag kwijt willen, maar uit het onderzoek is gebleken dat de vetcellen zelf hun vet helemaal niet zo graag afstaan. Als je afvalt ontstaat er stress in de vetcellen. Door van die stress af te komen stapelen de vetcellen het vet, waardoor je weer aankomt. Dat jojo-effect ontstaat dus door stress in je vetcellen. Hoeveel je weer aankomt nadat je bent afgevallen is dus afhankelijk van de mate waarin jouw vetcellen stress ervaren.



De cijfers:
Er zijn twee onderzoeken uitgevoerd. Het eerste onderzoek is uitgevoerd met 8 proefpersonen die 18 weken lang een dieet volgden. Bij een deel van de groep nam het gewicht na het dieet weer toe. Die groep verloor 14,3% aan lichaamsgewicht en kwam in de 10 maanden na het dieet weer 8,2% aan. Het andere deel van de groep, dat 'gewichtsblijvers' wordt genoemd, behield na het afvallen ongeveer hetzelfde gewicht. Zij verloren 14,4% en kwamen in de periode na het dieet maar 0,9% aan. Bij het deel van de groep waarbij het gewicht toenam nam, tijdens het dieet, de stress in de vetcellen meer toe dan bij de mensen die na het afvallen vrijwel hetzelfde gewicht behielden.

Daarna is er nog een tweede onderzoek uitgevoerd met 496 proefpersonen met overgewicht en obesitas. Zij volgenden 8 weken lang een calorie-arm dieet en werden een half jaar daarna weer onderzocht. Ook dit onderzoek bevestigt dat het jojo-effect (bij een deel van de mensen wel te verstaan) wordt veroorzaakt door stress in de vetcellen en dat die stress wordt veroorzaakt door afvallen. Of vetcellen stressbestendig of juist stressgevoelig zijn verschilt per persoon en het verschilt tussen mannen en vrouwen.

En nu zouden we graag willen weten hoe je dit voorkomt. Thanks!

Bron, bron, bron