Australische jongen ontwaakt uit coma en spreekt plots vloeiend Mandarijn

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Toen Ben na een auto-ongeluk langer dan een week in coma lag waren zijn ouders bang dat hij nooit meer wakker zou worden. Maar behalve ontwaken is er nog iets wonderlijks gebeurd; Ben kan nu vloeiend Mandarijn.

Bij het wakker worden schreef hij op een briefje dat hij van zijn ouders hield en snel beter zou worden. Dit deed hij alleen in Chinese tekens. Het duurde een paar dagen voor zijn Engels terugkwam. De jongen uit Australië kreeg al wel les in Mandarijn op zijn middelbare school, maar naar eigen zeggen sprak hij de taal verre van vloeiend. Na zijn coma kan hij het zo goed dat hij een Chinese tv-show heeft gepresenteerd en plannen heeft om te gaan studeren aan de universiteit in Shanghai. Ben woont nu ook al in Shanghai en volgens zijn Chinese vrienden is het heel bijzonder dat een buitenlander zo vloeiend hun taal spreekt.

Maar is er ook een verklaring voor dit wonder? Neurochirurg Dr. Pankaj Sah denkt het te kunnen verklaren. Het brein bestaat uit elektrische circuits. Door het ongeluk zijn de Engelse circuits beschadigt en hebben de circuits waar Mandarijn opgeslagen is meer functie gekregen. Behalve dankbaar dat het ongeluk een goede afloop gehad heeft, is Ben er gelukkig mee dat het ongeluk hem nog een extra vaardigheid heeft gegeven.