De andere kant van Albufeira in de Algarve

Reizen door Vrouwen redactie

Een drukke stad kent genoeg verborgen pareltjes voor wie goed zoekt. In de Algarve in Portugal ligt de toeristische trekpleister Albufeira. Een populaire bestemming voor jongeren om zijn café’s en mooie stranden, maar ook een stad die interessant is voor koppels en avonturiers. Waar moet je op letten als je hier verblijft? Claartje bezocht de plek en strooit graag met tips en adviezen.

Tip 1: Zoek een accomodatie waar je echt thuis voelt.
Veel mensen noemen hun verblijf een plek ‘waar ze toch amper zijn’ als ze op vakantie gaan, maar dat is een misvatting. Ook op vakantie heb je een thuis nodig, waar je je even af kunt zonderen en je eigen plekje kunt creëren. In Albufeira verbleef ik in Casas de Quinta, een complex van 5 appartementen met een zwembad dat is opgetrokken vanuit een historische boerderij. De eigenaar (die ook graag even poseerde voor een foto) vertelt graag over de geschiedenis van de plek, dat al generaties lang eigendom is van zijn familie.

In de winter is hij druk met eindeloze vernieuwingen (zoals een nieuwe stenen barbecue voor de gasten, of de fonkelnieuwe badkamers in alle appartementen), waarbij hij authentieke details in tact laat, zoals een oude drinkbak die ooit voor de koeien was en een kleine houten oven. Toen de stad nog een dorpje was, stond deze boerderij er al. Ik slaap in appartement nummer vier, waar vroeger het kippenhok was. Daar is overigens niets van te merken, op het gekakel van mijn reisgezel Karin van Ze.nl en mijzelf na. In plaats van in een anoniem hotel verblijf je hier in een sfeervol en authentiek appartement, waar je je - mede dankzij het warme welkom - direct thuis voelt. Aanrader!


Tip 2: Verblijf in rust, zoek de drukte zelf op
Als je een week (of langer) in een stad bivakkeert kan zelfs de leukste stad op een gegeven moment te druk aanvoelen. Wie daartoe in staat is reist beter buiten het hoogseizoen, maar ook in het hoogseizoen is het op de juiste plekken nog steeds heerlijk rustig. Zelf zorg ik altijd graag dat mijn verblijf een oase van rust vormt, zodat je de drukte kunt opzoeken wanneer je daar zin in hebt. Vakantie is immers ook in de zon liggen met een fijn boek - en dat doe ik persoonlijk liever bij het rustige zwembad van mijn appartement bij Casas de Quinta dan op het drukke strand met mijn tenen in de neus van de overbuurman. Natuurlijk zijn er op een steenworp afstand ook rustige strandjes te vinden, maar hé, op vakantie ben je soms gewoon lui.


Tip 3: Ga erop uit!
Avontuur moet je opzoeken, dat overkomt je niet als je op je (strand)stoel blijft zitten. Ga eens in het wilde weg wandelen, zonder dat je weet waar je uitkomt. Zorg dat je wel het adres weet van je hotel zodat je ooit weer terug kunt komen en zorg voor de zekerheid dat je drinken bij je hebt, maar laat een kaart van het gebied thuis. Loop, kijk om je heen, snuif de sfeer op. Stap eens binnen bij dat aftandse koffietentje en bestel een bica (sterke koffie) bij de Portugese barman die geen woord Engels spreekt. Of stuit op een verkeersbord dat aangeeft dat paard-en-wagen in die straat niet welkom zijn. Karin en ik kregen tijdens zo'n wandeling op straat een serenade van een man met gitaar, die ons (heel slim) een restaurant in lokte dat ongetwijfeld van een vriend van hem was. Eenmaal binnen werden we uitgedaagd om mee te sambaballen, te dansen en met levende krabben te zoenen. Die foto's zijn niet geschikt voor het internet, maar gezellig was het wel.

Zelf ook naar de Algarve met Jiba? In de buurt van Albufeira liggen naast de Casas de Quinta ook de Appartementen Ouraparque - met wuivende palmbomen naast het zwembad, op een steenworp afstand van het strand - en de Appartementen Belmonte, dat net als Casas de Quinta in een buitenwijk van Albufeira ligt. Al deze accomodaties zorgen ervoor dat je je direct thuis voelt, zodat je eigenlijk nooit meer weg zou willen.