Deze gerechten kun je beter niet voor je kinderen bestellen in een fastfoodrestaurant

Kinderen door Sabine

Elke ouder weet: het kan verdomde lastig zijn om je kinderen uit de snackbar weg te laten. Soms lijken ze niets anders te willen dan naar de dichtstbijzijnde McDonalds, KFC of Burger King, en dan kun je als ouder nog weleens toegeven aan die wens. Maar wat kun je in zo’n dergelijke hamburgerketen het beste wel én niet bestellen?

Overgewicht bij kinderen is in deze tijd een serieus probleem. The World Health Organization stelt zelfs dat obesitas vandaag de dag het meest ernstige gezondheidsprobleem is. Echter vind je tegenwoordig in elke stad wel meerdere fastfoodrestaurants. Lily Soutter, voedingsdeskundige en expert in gewichtsverlies, vertelt aan Metro wat je in fastfoodzaken als McDonald's beter niet en wel kunt bestellen voor je kinderen.

McDonald’s

Wat je niet moet bestellen:
- Cheeseburger met broodje: deze optie bevat veel zout (1.6 gram), suiker (7.3 gram) en verzadigd vet (6g).
- Frietjes: het meeste gezonde van de aardappel (de schil) is al verwijderd van de frietjes. Bovendien wordt het klaargemaakt in grote hoeveelheden vet en wordt er veel zout over gegooid.
- Tropicana: hoewel het inderdaad om een fruitdrankje gaat, bevat Tropicana erg veel suiker.
- Robinson Fruit Shoot: deze optie bevat geen toegevoegde suiker, maar wel conserveermiddelen en tenminste twee soorten zoetstoffen.

Wat je wel kunt bestellen:
- Fish fingers: vis bevat veel proteïnen, weinig calorieën en deze visvingers zijn vrij laag in verzadigd vet (0.8 gram).
- Hamburger zónder broodje: de hamburgers van McDonald’s worden gemaakt van 100 procent rundvlees en zonder toevoegingen als bindmiddelen, conserveringsmiddelen of smaakversterkers. Bovendien vind je tegenwoordig ook gezonde toppings op je broodje zoals tomaat, uien en augurken.
- Groente- en fruitzakjes: deze zakjes bevatten een juiste portiegrootte en goede vitamines.
- Melk: het is niet bij iedereen bekend, maar McDonald’s heeft biologische melk. Een stuk beter dan die milkshake of andere suikerhoudende drankjes.

Kentucky Fried Chicken

Wat je niet moet bestellen:
- Kinder Crispy Burger: dit burgertje bevat veel calorieën, zout en bevat een bron van witte geraffineerde koolhydraten wat kan leiden tot gewichtstoename en een ongebalanceerde bloedsuiker.
- Patat: de porties patat van de KFC bevatten veel meer calorieën dan een kind nodig heeft.
- Robinson Fruit Shoot: dit drankje bevat conserveermiddelen en ten minste twee soorten zoetstoffen.

Wat je wel kunt bestellen:
Filet Bites: kip bevat veel proteïnen die het energieniveau van je kind stabiel houdt.
- Maiskolf: mais is rijk aan vezels, antioxidanten en bevat een gezond aantal koolhydraten.
- Water

Burger King

Wat je niet moet bestellen:
- Kinder Cheeseburger met broodje: veel witte geraffineerde koolhydraten en zout kun je je kind beter besparen.
- Friet: wederom veel zout.
- Muffin: deze zoete snack bevat bijna 500 calorieën.
- Frisdrank: er zit nu eenmaal veel suiker in populaire frisdrank.

Wat je wel kunt bestellen:
Burger King heeft een aantal salades, die altijd beter zijn dan burgers of frietjes. Een veggie burger, zoals de Britse Lily ons aanraadt, is in Nederland helaas niet verkrijgbaar.