Zo val je het snelst weer in slaap als je midden in de nacht wakker wordt

Lifestyle door Sabine

Wanneer je ’s ochtends om 9 uur fris en fruitig moet zijn voor die ene belangrijke afspraak, zie je die plafond staar-sessie midden in de nacht niet zo zitten. Je rolt nog een keer driftig op je andere zij, maar je ziet de wekker alweer verspringen naar het volgende uur. Fijn.

Braaf ging jij op tijd naar bed zodat jij makkelijk die 8 uurtjes slaap zou krijgen. De goden leken je echter niet zo gezind en om 3 uur ’s nachts zit jij rechtop in je bed. Je loopt maar een keer naar de wc voor het geval een kleine boodschap de boosdoener is, maar het mag allemaal niet baten. Jij bent klaarwakker. En nu?

Uren tellen 

Als je midden in de nacht wakker wordt, wil je natuurlijk weer zo snel mogelijk in dromenland zijn. Helaas gaat er heel wat gedraai aan vooraf voordat je überhaupt weer semi-slaperig bent. Het geheim om weer snel slaap te vatten? Verlaat je bed! De kans om weer in slaap te vallen, verkleint namelijk met elke minuut dat je gefrustreerd wakker in je bed blijft liggen.

Wendy Troxel, Doctor of Philosophy, vertelt aan Byrdie dat je hersenen moeten weten dat je bed echt alleen voor slapen is. Als je wakker in bed blijft liggen, linken je hersenen je bed aan wakker blijven. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Wendy legt uit dat je hersenen dingen leren door het ergens mee te associëren. Je hersenen moeten dus goed weten dat je bed een plek is om in te slapen.

Het advies 

Wat je vooral niet moet doen midden in de nacht, is je concentreren op het aantal uur slaap dat je nog hebt als je binnen 5 minuten in slaap zou vallen. Je kunt het beste een boek of tijdschrift gaan lezen, maar zorg er wel voor dat je niet te veel licht aandoet.

Wat doe jij als jij niet kan slapen?