Het lijden van een avondmens

Werk & studie door Esther

Elke ochtend opnieuw is het weer een strijd tussen gevoel en verstand, waarbij ik misschien niet hoef uit te leggen dat mijn verstand het uiteindelijk wint. Vroeg opstaan, het is gewoon niets voor mij. Ik zou zelfs bijna willen beweren dat ik het niet kan. Waar vriendlief elke dag om 5:45 (ja echt, je leest het goed) opstaat, heb ik al de grootste moeite om er om 07:15 uit te komen, terwijl dat voor de meeste mensen onder ons toch echt geen onschappelijke tijd is. Hoe komt dat dan? Nou, daar kan ik een duidelijk antwoord op geven. Ik ben een avondmens pur sang.

Als avondmens pas ik met mijn maatstaven niet in deze op ochtendmensen gebaseerde maatschappij. Ik word gedwongen mijn ritme te verschuiven in iets dat niet bij mijn biologische klok past. Nu weet ik het al elke dag een kwartiertje te verschuiven (thank God en mijn baas voor flexibele werktijden), maar nog steeds neemt dat niet weg dat ik waarschijnlijk beter zou functioneren als ik nog net even dat halve uurtje zou kunnen blijven liggen. 


Een beetje Googelen leert mij dat ik niet de enige ben. Maar liefst één op de drie Nederlanders is avondmens en als gevolg daarvan krijgt 90% niet de hoeveelheid slaap die zij zouden moeten krijgen. Dit heeft weer als gevolg dat 50,5% procent moe is bij het opstaan (15% is zelfs zeer moe). De productiviteit van deze groep mensen holt daardoor achteruit.

Door mijn moeder en zus (beide ochtendmensen) wordt het vaak afgedaan als aanstellerij of luiheid, "Kom gewoon je bed uit! Je moet er toch uit!” Zij, ochtendmensen, kunnen zich niet verplaatsen in mijn ritme. Wanneer mijn avond begonnen is, liggen zij op bed.

Of je een avond- of een ochtendmens bent, lijkt genetisch bepaald, ieder mens heeft namelijk ‘klokgenen’. Ik kan stellen dat ik dit heb meegekregen van mijn vader. Toen ik nog thuis woonde, kwam het geregeld voor dat wij om half 2 ‘s nachts nog op de bank voor de tv zaten op een vrijdagavond, terwijl mijn zus en mijn moeder al om half 10 met lodderige ogen naar boven vertrokken.

Kun je hier iets aan veranderen? Nee, het zit in je genen en dus mag je het ermee doen. Ik, als avondmens, zal blijven spartelen in de wurggreep van de vroege vogels. Toch lijkt er een beweging te ontstaan die pleit voor werktijden die je zelf kunt bepalen aan de hand van je biologische klok.

Verschillende avondmens-experts voorspellen zelfs ‘onvoorstelbaar economisch voordeel’. De avondmensen zullen productiever zijn, door een vermindere hoeveelheid stress zullen deze mensen zich minder aan koffie en sigaretten vergrijpen, om nog maar te zwijgen over vermindering van het fileprobleem als één op de drie mensen later op zijn werk zal verschijnen.

Mijn tevredenheid zal volgens dezelfde experts stijgen met 30 tot 90%! Ik pleit voor, absoluut! Wat jullie?

Ben jij een avond- of een ochtendmens?