De kookclub & De cocktailclub

Media door Marlies

Twee bekende chicklit-schrijfsters laten weer van zich horen. Sophie King, bekend van mumlits als Spitsuur en Moeders & Co, schreef De Kookclub en Madeleine Wickham verrast ons met De Cocktailclub. Madeleine was voor mij al bekend, maar Sophie King las ik voor het eerst.

De donkere dagen voor de Kerst lenen zich prima voor etentjes en cocktails bij vrienden. Jezelf optutten en gezellig doen. Maar soms wil je even op de bank, in je eentje: lekker kneuterig en warm. Het is dan fijn om te weten dat er papieren vrienden zijn die je tijdens dit soort fijne wegkruipmomenten gezelschap houden.

De kookclub
Mumlits zijn boeken over het moderne moederschap, in de bekende chicklit-stijl. Dus grappig, romantisch en op momenten zelfs ontroerend. Zo ook De Kookclub. Het vertelt ons over Lucy: een 'knoeimoeder' van twee zoons en een dochter. Haar oudste zoon staat op het punt om te gaan studeren, waardoor zij ervaart wat het lege nest-syndroom inhoudt. Gelukkig heeft ze steun aan haar vriend Mike, maar soms vraagt ze zich af of hij niet té perfect is voor haar. Lucy besluit om haar vrienden en Mike's vrienden te verenigen en nodigt ze uit voor een etentje. Deze loopt echter heel anders dan de bedoeling is. Toch houdt de onwillige 'kookclub' stug vol en belanden ze op regelmatige basis bij elkaar aan de eettafel.

Smullen geblazen!
Het is met dit boek echt smullen geblazen, en dan heb ik het niet eens over de gerechten. Waar ik de eerste pagina's wat twijfelachtig ben of ik het wel leuk ga vinden (ver van mijn bed-show, zonder kinderen en nog lang niet van middelbare leeftijd!), ben ik na 25 pagina's compleet verkocht. Wat een stijl! Wat een snelheid! Wat een humor! Heerlijk leesvoer; een absolute aanrader. Ik ben verkocht. Waar kan ik meer boeken van Sophie King kopen? Ik wil meer!

De cocktailclub
Roxanne, Candice en Maggie zijn vriendinnen en werken alle drie bij een hip magazine in Londen. Ze spreken elke maand af om bij te kletsen, onder het genot van enkele cocktails. Ze zijn succesvol en dat stralen ze ook uit. Maar ze verbergen allemaal een eigen geheim. Roxanne heeft minnaar, waar Candice en Maggie niet eens de naam van weten. Maggie is zwanger en doodsbang dat het moederschap niets voor haar is en Candice blijkt meedogenloos door haar verleden te worden ingehaald. Het is tijd voor de drie vriendinnen om open kaart te spelen, zelf al kost het hun de vriendschap.

Proost Madeleine!
Madeleine Wickham is natuurlijk stiekem Sophie Kinsella, schrijfster van de Shopaholic-reeks. Toch lezen de beide 'schrijfsters' werkelijk anders. Bijna alsof het toch niet door dezelfde schrijfster is geschreven. Je kunt heel erg van Sophie Kinsella houden en minder van Madeleine. Ik ben precies andersom. Ik vind de Shopaholic-boeken superleuk en was nooit zo onder de indruk van die van Wickham. Maar nu overtreft ze haar eigen kunnen. Want wat een geweldig boek is De cocktailclub. Heerlijk!

Twee briljante chicklitschrijfsters, twee briljante boeken. Het maakte dat ik snakte naar een cocktail of etentje met mijn vriendinnen. De hoogste tijd voor een hapje en een drankje. Ik heb iets om over te praten: deze oh zo fijne boeken.

De kookclub
Sophie King
ISBN: 9022996492
Prijs: 18,95
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers

De cocktailclub
Madeleine Wickham
ISBN: 9044327038
Prijs: 17,95
Uitgeverij: House of Books B.V.